koikoi | ljeto u msu 2024 | zagreb

KOIKOI, fantastična beogradska četvorka, nastupa u sklopu Ljeta u MSU-u u petak, 12. srpnja 2024. godine

Fantastična beogradska četvorka znana i kao KOIKOI u petak, 12. srpnja 2024. godine, protrest će Zagreb koncertom u sklopu programa Ljeto u MSU, koji se, dakako, održava u Muzeju suvremene umjetnosti. Ovaj moćan indie kvartert i omiljeni zagrebački gosti, u proteklih su godinu dana odsvirali nezaboravne koncerte u Močvari i Tvornici kulture. A sada se vraćaju kako bi zatvorili ovogodišnje izdanje Ljeta u MSU.

KOIKOI je najlakše nazvati indie-rock bendom. Ali u njihovoj glazbi krije se puno više toga. Iz njihove izdavačke kuće Moonlee Records reći će kako bend slušatelje začara “transžanrovskim kombiniranjem autohtone glazbene tradicije i suvremenih zapadnih trendova”, a ako se onoj sintagmi indie-rock trebaju dodati još neki “opipljivi” žanrovi, to se može napraviti s pojmovima post-punk, dream-pop ili disco-punk.

Kako god ih nazvali, jedno je jasno – KOIKOI su trenutno jedno od najzanimljivijih regionalnih imena. Prvi put su se predstavili na Hali Gali kompilaciji iz 2019. godine zajedno s ostalim bendovima s takozvane nove beogradske glazbene scene. Ubrzo su postali artist kultne izdavačke kuće Moonlee Records za koju su 2021. godine objavili svoj prvi album Pozivi u stranu.

Taj album je najavila pjesma “Misisipi” koja ubrzo postaje pravi mali hit u nezavisnim krugovima

A njen fantastičan prijem donio je i velika očekivanja od albuma. KOIKOI ih je i opravdao pa je Pozivi u stranu bio među najboljim regionalnim albumima na svim važnijim godišnjim muzičkim listama. Nakon tog albuma uslijedili su brojni koncerti diljem regije, a osim po klubovima nastupali su i na mnogim važnim festivalima. Između ostalih na Exitu, OK Festu, Belgrade Beer Festu, InMusicu, Arsenalu, MENT-u u Ljubljani i drugima.

Nakon što ih je IMPALA uvrstila na popis 100 Artists To Watch u 2022. godini i finala HEMI glazbene nagrade, krajem prošle, 2023. godine, KOIKOI su bili nominirani i za Music Moves Europe Awards 2023 kao jedan od 15 najboljih nadolazećih artista u Europi. Istovremeno svojom live energijom lome jezične barijere i osvajaju fanove na brojnim uvropskim festivalima. Od Groningena, gdje su nastupili na Eurosonicu, najvećem europskom showcase festivalu i Hamburga, gdje su nedavno oduševili na Reeperbahnu. Pa sve do amsterdamskog Paradisea, zatim Bruxellesa, Eindhovena, Praga, Brna, Bratislave, Budimpešte, Bukurešta i Tallina.

Bend trenutno radi na svom drugom studijskom albumu čije je izdanje planirano za jesen. A nedavno su predstavili videospot za svoj aktualni singl Putem mimoza koji je izazvao veliku kontroverzu u Srbiji. Naime, pjesma Putem mimoza inspirirana legendom o mimozi i ističe motiv vječne ljubavi. A spot, snimljen u formi kratkog igranog filma, prikazuje dirljivu priču o zabranjenoj ljubavi smještenu u vrijeme poklada. A njegova čarobna atmosfera oživljava duh drevnih mitova. Ulaznice za KOIKOI u Muzeju suvremene umjetnosti mogu se kupiti putem online sustava Eventim. Cijena je u pretprodaji 16, a na dan koncerta će iznositi 20 eura. Više o ovom bendu doznajte na njihovoj službenoj Instagram stranici.

VIDEO: KOIKOI – Hrast

Tagged