spiritual market zagreb 2018

Kinoteka ugošćava umjetnički projekt glazbenika i slikara Vedrana Ružića – Spiritual Market

U sklopu glazbenog programa FonoKinoteka, u subotu, 30. studenog 2019. godine kino Kinoteka će ugostiti umjetnički projekt glazbenika i slikara Vedrana Ružića – Spiritual Market – koji se sastoji od jazz koncerta Vedran Ružić kvarteta i projekcije art filma u režiji Ire Tomčić i Johna Kadruma.


Na koncertnom nastupu u kinu Kinoteka Vedran Ružić izvodit će skladbe s Porinom nagrađenog autorskog jazz albuma, uz paralelno prikazivanje art filma koji tematski i vremenski prati cijeli album. Oboje, i jazz album i film, inspirirani su zapisima putovanja Marka Pola na Dalekom istoku.

>>> PROČITAJTE VIŠE:
Kino dvorane u Zagrebu

Album tako prati Polov put od Venecije do Kine i objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Kod filma je pak riječ o apstraktnom prikazu putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet.

Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim, a autori ga nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. Projekt je dosad predstavljen u brojnim kino dvoranama, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Sarajevski bend Letu Štuke nakon tri godine pauze dolaze u Vintage Industrial Bar

Uz Vedrana Ružića na kontrabasu, nastupit će Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu.

Koncert počinje u 20:30 sati. Ulaznice je moguće kupiti po pretprodajnoj cijeni od 30 kuna na blagajni Kinoteke. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 40 kuna.

Tagged