šimun matišić / 2022.

Jazz.hr koncert: Šimun Matišić u Tvornici kulture predstavlja dva albuma

Šimun Matišić na prvom Jazz.hr koncertu u Tvornici kulture u novoj 2022. godini predstavlja svoja dva albuma! Nakon sjajnog izdanja festivala protekle jeseni, Jazz.hr je najavio niz novih koncerata. Tako će prvi biti održan već u srijedu, 19. siječnja 2022. godine u Tvornici kulture. Koncert počinje u 19:30 sati, a na ovom nastupu hvaljeni domaći vibrafonist i skladatelj Šimun Matišić predstavit će čak dva svoja albuma. Dodajmo da će oba albuma izvesti sastav Šimun Matišić Sextet.


Šimun Matišić mladi je vibrafonist i skladatelj rođen u Zagrebu. Prvi je nastupio s četiri godine kada je svirao bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Udaraljke započinje učiti kod profesora Božidara Rebića, a nastavlja kod prof. Tomija Spasevskog i prof. Gorana Goršea, a uz to još uči svirati i klavir. Maturira udaraljke i glazbenu teoriju na Glazbenom učilištu Elly Bašić 2014. godine.

Svoj prvi album pod nazivom “Jazz Nocturno” izdaje već s 14 godina

Nakon toga nastavlja put kroz brojne suradnje te samostalne projekte. U svojoj karijeri osvojio je niz nagrada. Među njima su Judita na 57. Splitskom ljetu (2011.), Porin za najbolju izvedbu jazz skladbe (2016.) te za najbolju jazz skladbu na svom prvom autorskom albumu Invocation. Dobio je i tri nagrade Status koje dodjeljuje HGU te nagradu Grada Čakovca Josip Štolcer Slavenski za skladbu Šlomlek Maryam, za sopran, dva sopran saksofona i ansambl, koja je izvedena u sklopu sezone Cantus Ansambla 2020. godine.

Skladao je glazbu za kazališne predstave. Član je ansambla Harlequin Art Collective, koji se trenutno bavi djelima Oliviera Messiaena i J. S. Bacha. Kao bubnjar i vibrafonist sudjelovao je u snimanju albuma Wes Meets Trane Saše Nestorovića te CRTA Ivana Kapeca. Trenutačno je student pete godine udaraljki te četvrte godine klasične kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Šimun Matišić izvodit će kompozicije sa albuma “Invocation” i “Tribute to B.P”

Invocation je Matišićev prvi autorski album na kojem je udružio snage s Matijom Dedićem na klaviru, Zvonimirom Šestakom na kontrabasu, Davorom Križićem na trubi, Mariom Bočićem na saksofonu te Krunoslavom Levačićem na bubnjevima. Za album Tribute to B.P. sam Šimun kaže da je nastao iz potrebe da oda počast svom najvećem učitelju – Bošku Petroviću. Počast velikom učitelju brojnih današnjih hrvatskih jazz glazbenika se na ovom albumu osjeti kroz sve kompozicije. S tim da se Matišić poigrao s Boškovim skladbama te je na taj način dao vlastiti pečat kompletnom zvuku. O Šimunu više doznajte na njegovom Facebook profilu.

Ulaznice za koncert Šimun Matišić Sexteta možete nabaviti u sustavu Entrio po cijeni od 70 kuna. Koncert će se održati u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Ulaz za publiku će biti moguć isključivo uz predočenje Covid potvrde, tj. preboljenju, cijepljenju ili važećem testu. Testiranja na ulazu neće biti kako se ne bi stvarale gužve, što znači da svi koji se testiraju moraju sami to napraviti negdje drugdje. Organizatori mole posjetitelje da u koncertni prostor dođu na vrijeme kako bi se izbjegle gužve. Ulaz se otvara u 19 sati, dok će koncert početi u 19:30 sati.

Video: Jazz.HR Festival 2021

Tagged