Izložba "Sprang - moda iz okvira" / Etnografski muzej Zagreb

Izložba “Sprang – moda iz okvira” u Etnografskom muzeju

Izložba “Sprang – moda iz okvira – Tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu” otvara se u utorak, 27. kolovoza 2019. godine u 19 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Izložbu možete pogledati do 22. rujna 2019. godine.

Izložba predstavlja ručno pletenu odjeću izradenu sprang tehnikom, čija je osnovna karakteristika pletenje prstima. Od prapovijesti, tijekom srednjega vijeka pa sve do današnjih dana, tehnika je u svojoj osnovi ostala praktično nepromijenjena.

Autorski odjevni predmeti koji su inspirirani poviješću i začudnim bojama prirode na izložbi oživljuju i dočaravaju ljepotu stilova u raznovrsnosti uzoraka. Haljine, pokrivala, kapice, kao i višefunkcionalna odjeća, svojom osebujnošću i kombinacijom boja pomiču nas u pomalo mističan međuprostor koji ujedinjuje minula doba sa suvremenim dizajnom i nadahnjuje nas u svakome pogledu.

Sylva Antony Cekalová – restauratorica

Sylva Antony Cekalová rođena je 1978. godine u Pragu, gdje živi i radi. Po profesiji je restauratorica kaljevih peći. Nekoliko godina dolazi u Hrvatsku restaurirajući jedinstvene renesansne kaljeve peći koje se nalaze u dvorcu Veliki Tabor. Iako je Sylvina profesija keramika i restauriranje, od djetinjstva se bavi i glazbom.

Proučava i različite tekstilne tehnike i stare zanate, a u svojem se radu najćešće služi upravo prapovijesnim sprang pletenjem. Održavajući radionice i predavanja na kojima predstavlja tehniku, u mnogima je pobudila ljubav prema njoj. Uvjerena je da je ta drevna tehnika potpuno suvremena te da su njezine tajne, kao i mogućnosti koje pruža, još uvijek nedovoljno otkrivene. Želi da tehnika spranga probudi u gledatelju želju za razotkrivanjem kako bi zanimanjem za nju dobila pažnju koju i zaslužuje.

Andrea Brlobuš – autorica nakita

Andrea Brlobuš je po struci preparatorica za keramiku. Niz godina izrađuje nakit od željeznih alki te segmentirane dijelove karakteristične za srednjovjekovnu opremu. Pletenje u maniri verižnjače nerijetko kombinira s kožom, pečenom zemljom, platnom, školjkama i metalnim dijelovima.

Miješanjem materijala dobiva se prožimajući kolaž u tragovima koji svojom jednostavnošću imaju dah uvijek aktualne prošlosti u sadašnjosti.

Dugotrajno poznanstvo s restauratoricom Sylvom Antony Cekalovom obogatilo ju je ne samo u spoznajama o keramici već je uz nju naučila i osnove tehnike spranga, koju izraduje u slobodno vrijeme. Budući da sprang odjeća u sebi sadrži bogate uzorke te sama po sebi već ima predznak nakita, ovom prigodom odabrani su najednostavniji primjeri kako bi se uravnoteženo i nenametljivo uklopili s izloženima.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -

1 thought on “Izložba “Sprang – moda iz okvira” u Etnografskom muzeju

Comments are closed.