new normal - studio boir -zagreb design week 2020

Izložba “New Normal / Nova normalnost” održava se u Tehničkom muzeju u sklopu Zagreb Design Weeka

U kontekstu ovogodišnje teme festivala instalacija “New Normal / Nova normalnost” propituje utjecaj pandemije korona virusa na tradicionalne rituale blagovanja i budućnost koja donosi brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje širenja zaraze. Postav instalacije simetrično kontrastira normalnost i novu normalnost kontekst podijeljen u dvije cjeline, simbolično povezane velikim stolom za blagovanje. Prvi dio izložbe postav je kolekcije ručno rađene keramike umjetnice Ane Haberman nastale tradicionalnom tehnikom “štipkanja” (eng. pinching). Svaki proizvod je jedinstven, vraća nas korijenima te evocira osjećaj bliskosti i međusobnog dijeljenja. Štipkano posuđe predstavlja osjećaj taktilnosti koji se u kontekstu nove normalnosti postepeno gubi zbog socijalnog udaljavanja, straha od dodira i fizičkog kontakta.

Studio Boir instalacijom New Normal (ZGDW Food Design) promišlja kako u kontekstu nove normalnosti uspostaviti ravnotežu između sigurne udaljenosti i prisnosti te nudi nove konceptualne prijedloge pribora za jelo koji usprkos novim pravilima zadržavaju važnu društvenu i kulturnu dimenziju blagovanja – dijeljenje.

Prototipi izrađeni od kirurškog čelika i prirodnog kamena, alternativa su pleksiglas barijeri u restoranu koja je spriječila svaki oblik dijeljenja hrane između dvije osobe. Rezultat je niz konceptualnog posuđa za dvoje koje će premostiti jaz između bliskog i sigurnog te omogućiti dijeljenje hrane sa sigurne udaljenosti – istodobno povezujući i razdvajajući servirano.

Izložba se održava u sklopu Zagreb Design Weeka, a možete je pogledati od 1. do 6. rujna 2020. godine u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

O studiju BOIR

BOIR, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, osnovali su ga 2018. godine produkt dizajnerica Vlatka Leskovar – Zidar i Ivan Zidar, chef i grafički dizajner. Vlatka je radila kao kreativna direktorica u jednom dizajn studiju, a Ivan je studirao kulinarstvo na Institutu Paul Bocuse i zatim pokrenuo uspješnu gurmansku street food franšizu. Ivanovo sveobuhvatno poznavanje lokalnih namirnica i beskrajna ljubav prema kulinarskom eksperimentiranju spojila se s Vlatkinim intenzivnim istraživanjem načina na koji fizički predmeti inspiriraju rituale i stvaranu uspomene. B O I R prostire stol za kulinarske avanture i inovacije, kreirajući pribor za blagovanje koji dining iskustvo podiže na novu razinu.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged