izložba "ivan meštrović - retrospektiva" | galerija klovićevi dvori zagreb | 2023.-2024.

Izložba “Ivan Meštrović – Retrospektiva” održava se u Galeriji Klovićevi dvori od 22. studenog 2023. do 3. ožujka 2024. godine

Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Ivana Meštrovića s ponosom najavljuju izložbu “Ivan Meštrović – Retrospektiva” kojom će se obilježiti 140. godišnjica rođenja najznačajnijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća. Također, ujedno će se ovom izložbom zaključiti obilježavanje 40 godina djelovanja Galerije Klovićevi dvori. A ova će retrospektiva s djelima prikupljenima iz zemlje i svijeta biti najveća umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina, kakvu generacije ljubitelja umjetnosti nisu imale prilike vidjeti.


Izložba će u širokoj dispoziciji obuhvatiti sve faze stvaralaštva Meštrovićeva opusa. A njih će na način velikih izložbenih prezentacija pratiti bogato opisan životopis dostojan napetog filmskog scenarija. Rijetko izlaganim umjetninama iz hrvatskih i inozemnih muzeja i institucija te privatnih zbirki ukazat će se na aktualnost opusa Ivana Meštrovića u europskim i svjetskim razmjerima. Ali i upoznati mlađe generacije sa važnošću ovoga umjetnika i vrijednosti njegove umjetnosti.

Dominantne teme poput akta, spomeničke plastike, portreta, herojskih ciklusa i sakralnih motiva apostrofirat će nemjerljiv utjecaj kipara na generacije autorica i autora. Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je svojim klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije, redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti.

Izložba “Ivan Meštrović – Retrospektiva” održava se od 22. studenog 2023. do 3. ožujka 2024. godine.

Na tri etaže i u prekrasnom atriju te predvorju Galerije Klovićevi dvori predstavljaju umjetnikov kiparski opus. Posjetitelji će imati priliku upoznati se s čudesnim eposom vrtoglavog uspona, dramatične borbe i mukotrpnog kreativnog pregnuća velikog umjetnika. Važno je spomenuti da će na izložbi biti predstavljeno 200-tinjak djela iz Meštrovićeva, diljem svijeta, razasutog opusa.

Autorice izložbe su dr. sc. Petra Vugrinec, muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori i dr. sc. Barbara Vujanović, muzejska savjetnica Atelijera Meštrović, koje su odabrale reprezentativna, manje poznata i posve nepoznata djela iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki. Izložbeni narativ i inventivni postav, koji će maksimalno poštivati estetiku i simboliku djela, pružit će novu valorizaciju opusa. A ona će podjednako biti zanimljiva domaćoj i stranoj širokoj i stručnoj publici. Više o Ivanu Meštroviću doznajte na Wikipediji.

VIDEO: O Ivanu Meštroviću povodom 60. obljetnice smrti

Tagged