godišnja nagrada 2021 | hrvatske blues snage

Hrvatske blues snage usprkos pandemiji koronavirusa dodjeljuju godišnje blues nagrade i to u sklopu emisije Dobro jutro Hrvatska u četvrtak, 11. veljače 2021. godine

Usprkos pandemiji koronavirusa, udruga Hrvatske blues snage uspjela je održati sve svoje tradicionalne godišnje koncertne aktivnosti tijekom 2020. godine. 11th Zagreb International Blues Festival održan je u ožujku netom prije velikih ograničenja. 10. Split blues festival i 7. Zagorje etno blues festival održani su tijekom ljetnog otvaranja, a 12th Croatian Blues Challenge krajem listopada s ograničenim brojem prisutne publike.

Ipak jedna je manifestacija ostala neodrađena – godišnja blues nagrada HBS-a. Naime, nakon što je blues kategorija maknuta iz Porina, HBS je pokrenuo svoju blues nagradu. Nekoliko je godina dodjeljivana uživo u sklopu Mega muzika nagrade, a sada je u fazi transformacije u samostalni godišnji blues događaj. A zbog situacije s koronavirusom čekalo se na povoljan trenutak. No, kako smo već zašli u veljaču, donijeta je odluka da se nagrada dodijeli bez prigodnog koncerta. Ususret je izašla Hrvatska televizija pa će tako po prvi puta nagrada biti dodijeljena uživo i to u četvrtak, 11. veljače 2021. godine, u sklopu emisije Dobro jutro Hrvatska.

Za poseban doprinos aktualnoj hrvatskoj blues sceni nagradu će dobiti Stivi Vučković. Nagradu dobija za uspješnu organizaciju Split blues festivala koji je ove godine održan jubilarni 10-ti put. Za najbolji blues album u sezoni 2018./2019. nagradu će dobiti istarski sastav Edi East Trance Blues za album Sumpor iz 2018. godine. A Nagradu za povijesni doprinos hrvatskom bluesu dobit će glazbenik, kompozitor i tekstopisac Tony Lee King.

Hrvatske blues snage postoje od 2008. godine

Prvenstveni, odnosno kratkoročni cilj je bio poslati hrvatske bluzere na međunarodno natjecanje, no ubrzo, nakon prve uspjele ekspedicije u Memphis, ciljevi su se dodatno iskristalizirali: lokalno je to razvoj hrvatskog autorskog bluesa, a globalno sačuvati blues baštinu, potaknuti snimanje i izvođenje bluesa, širiti svijest o bluesu i tako osigurati budućnost te unikatne glazbene forme.

Hrvatske blues snage ili kako se na engleskom zovu Croatian Blues Forces kontinuirano već 12 godina šalje svoje pobjednike u dvije kategorije u Memphis na International Blues Challenge. A podsjetimo, tamo je u siječnju 2019. godine dobio najveću svjetsku blues nagradu za neizvođače Keeping the Blues Alive!. Uz to HBS šalje redovito svoje pobjednike od samog početka natjecanja i na European Blues Challenge. I to već devet godina u nizu. Više informacija o Hrvatskim blues snagama doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi hrvatskebluessnage.hr.

VIDEO: Tony Lee King – All Alone | Kazalište Lutaka / 2005.

Tagged