festival perforacije / 2021.

Festival Perforacije 2021 – izvedbe, razgovori, radionice i Noć performansa

Festival Perforacije 2021 – trinaesto izdanje festivala izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa ponovo je s nama. Festival će se održavati od 29. lipnja do 3. srpnja 2021. godine u Zagrebačkom plesnom centru te ostalim lokacijama.

Također, festivalski će se program tijekom cijelog srpnja u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti odvijati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Koprivnici. Novo festivalsko izdanje uključuje brojne programe, izvedbe, razgovore, radionice, kao i još jednu uzbudljivu Noć performansa.


U ovogodišnjem programu Perforacija očekuju nas dvije premijere. Predstava Healers umjetnice Jasne Layes Vinovrški u izvedbi Studija za suvremeni ples te predstava Arbajt koreografa Šimuna Stankova. Također, predstavit će se i dvije gostujuće kazališne predstave iz regije. Prva je Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo redatelja Zlatka Pakovića, nastala u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Njenom izvedbom na Perforacijama otpočinje turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid. Tu je i predstava Game redatelja Žige Divjaka, koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije.

Festival Perforacije organizira i već tradicionalnu Noć performansa koja se održava 2. srpnja 2021. godine

Otvorenim pozivom potaknulo se umjetnike na promišljanja o sreći i euforiji kao temama koje nam se svima nameću kao životno važne nakon ove godine obilježene pandemijom koronavirusa, potresima i nesigurnostima raznih oblika. Odabrani umjetnici koji će biti predstavljeni u okviru Noći performansa – Nikolina Majdak, Igor Zenzerović, Mirjana Đan, Andrej Zbašnik i Božidar Katić – sudjelovali su u edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila kazališna autorica i redateljica Nataša Rajković.

Na Festivalu Perforacija predstavit će se renomirani domaći i strani umjetnici i umjetnice. To su Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Danijel Žeželj, Bruno Isaković i Mia Zalukar. Uz njih nastupit će i Nora Krstulović, Tin Dožić, Ida Blažičko, Stefan Radu Cretu, BADco i mnogi drugi.

Program Noći performansa odvija se uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti

Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica). Festival su financijski podržali Program Europske unije Kreativan Europa i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Tu su i Ured za udruge Vlade RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, ACT-Art, Climate Transition i Be SpectACTive!

“Perforacije se iz godine u godinu sve snažnije pozicioniraju na sceni kao referentna točka podrške domaćim umjetničkim eksperimentima i suradnjama. Jedan takav festival koji ima ambiciju kontinuirano širiti područje djelovanja, posebno je bitan u vremenu koje je sve više izazovno za umjetnost i umjetnike”, rekao je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala. Za više informacija o 13. izdanju festivala Perforacije pratite na mrežnim stranicama na adresi thisisadominoproject.org.

Tagged