cradle of filth | tvornica kulture zagreb | 27.07.2024.

Cradle of Filth, legende ekstremnog metala, vraćaju se u Zagreb nakon dugih 15 godina i to u Tvornicu kulture u subotu, 27. srpnja 2024. godine

Cradle of Filth, legende ekstremnog metala, vraćaju se u Zagreb nakon dugih 15 godina! U notese i pametne telefone valja upisati subotu, 27. srpnja 2024. godine, a mjesto održavanja ove vrlo nezgodne manifestacije je Tvornica kulture! Cijena ulaznice za ovaj metal spektakl su u pretprodaji po 33 eura i mogu se kupiti u Dirty Old Shopu.

Metal bend Cradle of Filth nastao je u engleskom gradu Suffolku 1991. godine. Rane dane je u nekoj mjeri obilježio zvuk crnoga metala, međutim, s vremenom su u svoj glazbeni izričaj dodali utjecaje gothica i sympha. A kako to već biva kada se pristupa vrlo eklektično – stavi ih se u ladicu “ekstremni metal”. Istini za volju ni sami članovi benda, a posebice osnivač Dani Filth nisu baš bili naroito decidirani po tom pitanju tijekom cijele karijere.

Cradle of Filth svoju inspiraciju je oduvijek crpio iz gotičke literature, poezije, mitologije i horor filmova. Bend je oduvijek privlačio ponešto kontroverza oko sebe, dok roditelji i rodbina nisu bili nužno najsretniji ako ste nosili COF majice tamo sredinom početka prvog desetljeća 21. stoljeća. A što ih je jedan značajan broj metaliona tada i činio.

Tri godine po osnutku bend izdaje kultni album “The principle of evil made flesh”

Dodajmo, njega je časopis Metal Hammer uvrstio u “top 10 najznačajnijih black metal albuma u zadnjih 20 godina”. A četiri godine kasnije izdaju vjerojatno svoje najpoznatije izdanje – konceptualni album Cruelty and the beast. On je posvećen mađarskoj barunici dosta nezgodnog karaktera – Bathori Erzsebet. Bend uskoro dolazi na vrhunac popularnosti, ali i dalje redovito izazivaju kontroverze širom svijeta. Čak je i BBC napravio dokumentarac o njima, a Dani Filth ima glavnu ulogu u filmu Cradle of fear….

Do sada su izdali 13 albuma, a posljednji od njih je Existence is Futile koji je jako dobro prihvaćen i od kritike, kao i globalnog fanovlja pa će se ponešto s tog izdanja moći čuti i ovom prilikom u Tvornici kulture. I dodajmo, članovi benda Cradle of Filth su Dani Filth (vokal), Donny Burbage (gitara), Ashok (gitara), Daniel Firth (bas), Martin Skaroupka (bubnjevi) i Zoe Marie Federoff (live vokal i klavijature). Više o ovom extreme metal bendu doznajte na njihovom Facebook profilu.

VIDEO: Cradle of filth – Her ghost in the fog

Tagged