dubrovački puhački kvintet i stefani grbić / 2021.

Ciklus “Klasika u parku” otvaraju Dubrovački puhački kvintet i Stefani Grbić

U ovim vremenima kada je društveno-kulturni život na marginama opstanka, ljubiteljima klasike Centar za kulturu Novi Zagreb predstavlja koncert koji će održati Dubrovački puhački kvintet i pijanistica Stefani Grbić. Oni su trenutno na turneji po Hrvatskoj, a na ovom koncertu svirat će djela Bizeta, Lhotke i Rimsky Korsakova, okruženi zelenilom i cvrkutom ptica.

Ovim koncertom Centar za kulturu Novi Zagreb predstavlja novi ciklus klasične glazbe naziva “Klasika u parku”. Vođeni željom da donese klasičnu glazbu bliže građanima, Centar je iskoračio van svojih prostorija i ozvučio zelene površine Novog Zagreba živom glazbom.

Svjesni smo da su posjetitelji uvelike onemogućeni uživati u kulturnim sadržajima uživo i da se većina programa preselila u digitalne formate. Kako bi ljubitelji klasike nastavili konzumirati kulturu uživo, ovim glazbenim ciklusom pod vedrim nebom spaja se uživanje u glazbi i prirodi. A opet, vodi se računa o svim epidemiološkim mjerama.

Koncert će se održati u petak, 30. travnja 2021. godine u 19 sati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb. Sve je organizirano sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a u slučaju kiše, koncert se seli u veliku dvoranu Centra. Ulaz je slobodan, uz obaveznu prijavu na mail adresu marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala.

Biografije – Dubrovački puhački kvintet i Stefani Grbić

Dubrovački puhački kvintet

Kvintet djeluje preko dva desetljeća. Nastao je željom i potrebom većinom članova Dubrovačkog simfonijskog orkestra za glazbenim izražavanjem kroz komornu glazbu. Izvodeći djela od doba baroka do moderne glazbe, kvintet nastupa u okviru komorne koncertne sezone u programu Dubrovačkog simfonijskog orkestra. U njemu, uz dubrovačke komorne glazbenike, sviraju razni svjetski poznati umjetnici solisti, a nastupi ih redovito vode i van granica Hrvatske.

Članovi kvinteta su poznati umjetnici koji su se usavršavali u Hrvatskoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji i Rusiji. Pojedinačno kao i u sklopu drugih orkestara članovi kvinteta su nastupali u Carnegie Hallu u New Yorku, zatim u Milanu, Salzburgu i Moskvi. Dubrovački puhački kvintet čine Đive Franetović Kušelj (flauta), Martina Hrćan (oboa), Stijepo Medo (klarinet), Toni Kursar (rog) i Matija Novaković (fagot).

Stefani Grbić

Pijanistica Stefani Grbić rođena je u Dubrovniku 1987. godine. Glazbeno školovanje započinje u rodnome gradu uz profesoricu Mariju Grazio, a nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani uz profesora Tomaža Petrača, gdje je diplomirala 2011. Usavršavala se u Veroni, na Accademia della Steinway Society uz profesora Federica Gianella. Trenutno je na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Katarine Krpan. Tijekom školovanja sudjelovala je na seminarima uglednih umjetnika kao što su Tomaž Petrač, Vlasta Gyura, Arbo Valdma, Ruben Dalibaltayan, Noel Flores, Federico Gianello, Vladimir Krpan, Katarina Krpan i mnogi drugi.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Ističe se druga nagrada na međunarodnom pijanističkom natjecanje u Firenzi 2013.. Tu je i Prešernova nagradu iz 2010. za interpretaciju Griegova Klavirskog koncerta u a-molu, op. 16. Snimku koncerta je prenijela radio Ars Slovenija i Dubrovačka televizija. Veliku zainteresiranost gaji prema operi, što je dovelo do sudjelovanja kao korepetitor i umjetnički suradnik u brojnim opernim projektima. Više puta je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim su ravnali Ildous Galioulline, Noorman Widjaja, Francesco Ommassini, Vladimir Kranjčević i Tomislav Fačini. Redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica u Hrvatskoj, Sloveniji, Švicarskoj, Njemačkoj itd. Također je značajna njezina suradnja s Dubrovačkim puhačkim kvintetom.

Program “Klasika u parku” kojeg organizira Centar za kulturu Novi Zagrebu

  • petak, 30. travanj – Stefani Grbić (klavir) i Dubrovački puhački kvintet
  • četvrtak, 13. svibanj – Martina Jembrišak (harmonika)
  • četvrtak, 20. svibanj – Roko Matijević (klavir)
  • četvrtak, 27. svibanj – Neven Hrustić (gitara)
  • četvrtak, 10. lipanj – Trio Jongen: Renata Penezić (flauta), Žarko Perišić (fagot) i Marina Matolić (klavir)
  • četvrtak, 17. lipanj – Krešimir Marmilić (violina) i Kristina Bjelopavlović Cesar (klavir)
  • četvrtak, 24. lipanj – Ansambl Illyrica: Nika Bauman (flauta), Iva Casian Lakoš (violončelo), Hiwote Tadesse (viola) i Marko Ferlan (gitara)
  • rujan 2021. – Glazbeno putovanje EuropomKsenija Kovačić (sopran), Blanka Tkalčić (mezzosopran) i Robert Homen (klavir)
  • više informacija doznajte na mrežnim stranicama Centra za kulturu Novi Zagrebu

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -