tea šimić | monodrama "bukača" | martina mlinarević | 2023.

Bukača, monodrama u izvedbi Tee Šimić, igra u CKIM-u u nedjelju, 26. veljače 2023. godine

Glumica Tea Šimić će u nedjelju, 26. veljače 2023. godine u 20 sati, u Centru za kulturu i informacije Maksimir izvesti monodramu “Bukača” nastalu po istoimenoj knjizi Martine Mlinarević. Ova kazališna predstava u produkciji Kazališne družine Emma kombinacija je dinamične govorne radnje s elementima scenskog pokreta i lutkarstva. “Bukača” bez cenzure govori o turbulentnoj godini dana Martininog života. A ona se uz borbu s teškom bolešću borila i s mržnjom sredine u kojoj je odrasla.

Martina Mlinarević je novinarka, književnica i aktivistica, a danas živi i radi u Pragu kao ambasadorica Bosne i Hercegovine. Tik prije odlaska Martina je izdala ovu knjigu, koju naziva svojim najsnažnijim krikom. Izbačena iz vlastitog doma, od strane vlastitog oca, s djetetom u naručju, kreće na putovanje puno boli. Ali i čudesno lijepih događaja… Osim karcinoma dojke i zakržljalog mentaliteta male sredine, jednako je važna problematika cyberbullying. U mnogim dijelovima ove monodrame dobit ćemo britke odgovore na pitanja “što je to prava ljubav?“ i “kako biti dobar čovjek?”.

“Bukača” vješto prikazuje sve stranice Martininog putovanja

Kad nekoliko puta za dlaku izbjegneš smrt, onda živiš samo za danas i zapravo nemaš vremena za ništa drugo osim ljubavi. A glumica, Tea Šimić, malo je oblikovala ovaj tekst i donijela neka vlastita redateljska rješenja. Naime, uz mračne scene u kojima je prenesen Martinin emotivni i fizički pakao, iskorišten je i humor kako bi se postigao comic relief. Pokretom i govorom glumica vješto prikazuje sve stanice Martininog putovanja, popraćene prikladnom glazbenom podlogom.

Nezaobilazno je napomenuti da je knjiga izdana 2019. godine, a premijera ove monodrame bila je njezina praizvedba. Dodajmo da je monodrama Bukača u rujnu 2022. godine osvojila prvo mjesto na regionalnom festivalu monodrame INBOX. Cijena ulaznice za ovu predstavu je 8 eura (ili 60,28 kuna). Ulaznice možete kupiti sat vremena prije početka predstave u CKIM-u i to samo za gotovinu. A više o Kazališnoj družini Emma možete doznati na njihovoj Facebook stranici.

Tagged