bob geldof & the boomtown rats | tvornica kulture zagreb | 26.04.2024.

Bob Geldof i The Boomtown Rats nastupaju u Tvornici kulture u petak, 26. travnja 2024. godine

Sir Bob Geldof i njegov bend The Boomtown Rats nastupaju u zagrebačkoj Tvornici kulture! I dodajmo, ovaj popularni irski bend novog vala napokon stiže na zagrebačku pozornicu. A tako će legendarni Bob Geldof, jedna od najznačajnijih figura punk i new wave scene i njegovi The Boomtown Rats svirati svoje svjetski poznate hitove pred zagrebačkom publikom i to u petak, 26. travnja 2024. godine.

Bend The Boomtown Rats osnovan je u Dublinu 1975. godine, a između 1977. i 1985. snimili su nekoliko svjetskih hitova. Zbog svoje su glasne glazbe, bijesnoga stava i odnosa prema vlastima i crkvi zaslužili simpatije mladeži diljem Irske 70-ih godina 20. stoljeća te su postali prava inspiracija i simbol otpora. Frontmen je grupe i glavni vokal prepoznatljivi Bob Geldof, a članovi originalne postave benda bili su Garry Roberts (glavna gitara), Johnny Fingers (klavijature), Pete Briquette (bas), Gerry Cott (gitara) i Simon Crowe (bubnjevi).

The Boomtown Rats prvo su odradili turneje s Ramonesima i Talking Headsima, a ubrzo su postali jedan od najvećih bendova 70-ih i 80-ih godina. A i niz je njihovih singlova završio na ljestvicama top 10 hitova. Također, platinasti su im albumi priskrbili Brit Awards, Ivor Novello Awards i Grammyje. Bend je ispisao povijest s pjesmom Rat Trap kao prvi irski bend koji je imao broj 1 hit u Ujedinjenom Kraljevstvu. A pjesma I Don’t Like Mondays koja je nastala kao odgovor na pucnjavu u školi u Kaliforniji zaposjela je visoka mjesta na ljestvicama u čak 32 zemlje te dosegnula US Billboard Hot 100.

Bend se raspao 1986. godine, ali Bob Geldof ih je ponovno okupio 2013.

Producent Mutt Lange, koji je surađivao s brojnim glazbenicima kao što su Muse, AC-DC, Lady Gaga, Britney Spears i Bryan Adams, radio je s njima na drugom albumu A Tonic For The Troops. S izdanja su se posebno izdvojili singlovi She’s So Modern, Like Clockwork te već spomenuti hit Rat Trap. Naime, svi oni su osvajali i ljestvice i slušatelje.

The Boomtown Rats objavili su šest moćnih albuma koji su obilježili i promijenili tijek čitavog glazbenog razdoblja. A to su The Boomtown Rats (1977), A Tonic For The Troops (1978), The Fine Art of Surfacing (1979), Mondo Bongo (1980), V Deep (1982) te In The Long Grass (1984). No, bend se raspao 1986. godine, ali se ponovno okupio 2013. i to bez Johnnieja Fingersa. No, pridružili su im se Alan Dunn na klavijaturama i Darren Beale na gitari. Nakon povratka na scenu, The Boomtown Rats nastavili su rasprodavati koncerte po UK i Europi te nastupati na velikim festivalima. Godinu dana nakon okupljanja objavili su kompilaciju klasika So Modern – The Boomtown Rats Collection, koja je uključivala najveće uspješnice.

Bob Gedolf je poznat i po svojoj humanitarnoj naravi

Tako je on 1984. godine okupio je supergrupu Band Aid zajedno s Midgeom Ureom i to kako bi prikupili novac za suzbijanje gladi u Africi. Dodajmo i da je Geldof i koautor pjesme Do They Know It’s Christmas, jednog od najprodavanijih singlova ikada. A iste je, 1984. godine, organizirao i najpoznatiji humanitarni koncert svih vremena – Live Aid. Koncert se istovremeno održavao na stadionu Wembley u Londonu i stadionu John F. Kennedy u Philadelphiji. A nakon njega je uslijedio i Live 8 – serijal koncerata u 11 svjetskih gradova.

Zbog njegovog humanitarnog djelovanja kraljica Elizabeta II odlikovala ga je najvišim ordenom Reda Britanskog Carstva. No, iako nije državljanin Commonwealtha pa titulu ne može upotrebljavati, mediji su ga počeli oslovljavati kao Sir Bob Gedolf. Sljedećih se nekoliko godina posvetio borbi za siromašne i izrabljivane, a to se odrazilo i na njegovu glazbenu karijeru. Postao je poznat kao aktivist, humanitarac i borac za ljudska prava. A takav je stav uklopio i u svoju, odnosno glazbu njegovog benda The Boomtown Rats.

Posljednje izdanje, prvo nakon In the Long Grass iz 1984. godine, pod naslovom Citizens of Boomtown, bend je objavio u ožujku 2020. godine. Bilo je to prvo izdanje koje su snimili kao četveročlani bend, bez Fingersa na klavijaturama. A u 2022. godini preminuo je glavni gitarist Garry Roberts. Bob Geldof i The Boomtown Rats nastavljaju svirati i putem svoje bezvremenske glazbe dijeliti poruku o društvenoj svijesti i važnim ljudskim vrijednostima. A takav će doživljaj i iskustvo pripremiti i u petak, 26. travnja 2023. godine u Tvornici kulture u Zagrebu. A tko je još Sir Bob Geldof doznajte na Wikipediji.

VIDEO: The Boomtown Rats – I don’t like mondays & Like Clockwork | Band Aid – Do they know it’s christmas

Tagged