alu perspektiva 2020 - akademija likovnih umjetnosti zagreb

ALU PERSPEKTIVA 2020 – završna godišnja izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

ALU PERSPEKTIVA 2020 ili “Završna godišnja izložba studenata” je izložba koja se održava u Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj se predstavljaju najbolji studentski radovi nastali tijekom godine kao rezultat nastavnoga procesa, a otvorena je od 18. do 22. rujna 2020. godine. Završna izložba odvija se na lokacijama Akademije likovnih umjetnosti u Ilici 85 (glavna zgrada) i Jabukovcu 10. Na izložbi će se moći vidjeti najbolji radovi studenata svih odsjeka akademije – slikarski, grafički, kiparski, nastavnički, animirani film i novi mediji, konzerviranje i restauriranje umjetnina. Ulaz na izložbu je besplatan. Ove je godine Akademija likovnih umjetnosti odlučila nagraditi originalnom studentskom grafikom prvih 113 posjetitelja izložbe, a sama izložba bit će popraćena i na mrežnim stranicama Akademije na adresi alu.hr.


Transformacijom tradicionalne završne godišnje izložbe studenata u multimedijalni projekt ALU PERSPEKTIVA, Akademija nastavlja svoju bogatu tradiciju razvoja nove umjetničke prakse i povezivanja između različitih umjetničkih formi. Akademija likovnih umjetnosti kroz projekt ALU Perspektiva otvara se prema građanstvu, ali dodatno i prema stručnoj javnosti.

“Vjerujemo da je to dobar način da pokažemo kako se na Akademiji likovnih umjetnosti odgajaju generacije novih umjetnika koji će biti sposobni ostaviti svoj pečat u životu Zagreba i Hrvatske”, rekao je prilikom pokretanja projekta ALU PERSPEKTIVA dekan Akademije Tomislav Buntak.

O AKADEMIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. godine obilježava 113. godišnjicu i jedna je umjetničkih akademija 350 godina starog zagrebačkog sveučilišta. Osnovana je kao Viša škola za umjetnost i umjetni obrt na prostoru nekadašnjeg Kraljevskog zemaljskog rodilišta. Početak Akademije bio je organiziran oko rada 6 atelijera tada najpoznatijih likovnih umjetnika (Roberta Frangeša Mihanovića, R. Valdeca, R. Auera, O. Ivekovića, Bele Csikosa Sesije i M. Clementa Crnčića). Nacrte za njih napravio je Herman Bollé, koji je radom na zagrebačkoj katedrali te izgradnjom Mirogoja, Obrtne škole i Muzeja za umjetnost i obrt odredio neke temeljne točke zagrebačkog urbaniteta.

Akademija je od svojih početka snažno djelovala na čitav kulturni život Zagreba, a njezini nastavnici i studenti su tijekom godina nastavili oblikovati zagrebački vizualni identitet. Razdoblje od 1920-tih do 1940-tih godina na ALU je obilježeno snažnom osobnošću i radom Ivana Meštrovića, koji je u Akademijinoj ljevaonici odlio i svoje Indijance za Chicago te Grgura Ninskoga za Split. Jedno vrijeme na ustanovi je djelovala i arhitektonska škola Drage Iblera, autora poznatog Drvenog nebodera.

Nastavnici ALU autori su i nekih od neprepoznatljivijih zagrebačkih spomenika – Kralja Tomislava, Zlatareva zlata, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Kumice i drugih, ali i spomenika u drugim gradovima (Ranjena golubica u Vukovaru). Neki od njih predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu i drugim poznatim međunarodnim izložbama i smotrama.

Akademija se tijekom svoje duge povijesti mijenjala te otvarala nove odjele i usmjerenja, uvodeći u program nove umjetničke prakse, ali istodobno čuvajući svoje tradicije, primjerice u kvalitetnoj nastavi crtanja.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged