vyacheslav gryzanov 2019

9. Diapason festival – u tri večeri ugostit će tri vrhunska klavirska koncerta

Deveti “Diapason festival”, jedinstveno glazbeno događanje koje jednom godišnje okuplja najbolje hrvatske klasičare, ove je godine posvećen jednom od najljepših i najvoljenijih instrumenata – klaviru te uz predvodnike domaće scene, u Hrvatsku prvi put dovodi i pijanističko ime svjetskoga glasa.

Festival koji pomno odabranim programom nudi iznimno slušljive evergrine najvećih klasičnih skladatelja za širok krug publike, održat će se od 20. do 22. studenog 2019. godine u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda i u tri će večeri ugostiti tri vrhunska klavirska koncerta.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HGZ-a, kao i pretplatna kartica s posebnom cijenom od 100 kuna za sve tri koncertne večeri.

Program 9. Diapason festivala

Festival otvoriti istaknuti glazbeni duo, koji vežu i profesionalne i privatne spone; Zrinka Ivančić Cikojević koja se profilira kao jedna od najdarovitijih glazbenica mlađe generacije, ujedno i laureatkinja brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, čime je privukla pažnju i publike i kritike te donedavni ravnatelj Glazbene akademije u Zagrebu, cijenjeni pijanist te hvaljeni glazbeni pedagog Dalibor Cikojević. Zajedno će svirati Brahmsa, Poulenca i Milhauda te kao posebnu poslasticu, djelo Borisa Papandopula s predigrom, njegovu lepršavu i mističnu plesnu suitu za dva klavira o horoskopskim znakovima.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Nova predstava Teatra EXIT GospOUdinNOUbadi – životna bitka malog čovjeka

Drugu večer festivala, od 20 sati očekuje nas koncert jedne od najhvaljenijih i najnagrađivanijih hrvatskih pijanistica, vrlo mlade, a bombastično uspješne Mie Miljković Đuzel, koja je dosad ostvarila cijeli niz zapaženih solističkih nastupa s renomiranim orkestrima diljem Europe i svijeta, kao i nebrojene nastupe s ponajboljim hrvatskim i inozemnim glazbenicima. Sugestivnom igrom crno-bijelih tipki i nadahnutom umjetničkom interpretacijom, izvodit će Mozartove i Beethovenove sonate vječnoga sjaja, izbor iz djela Berislava Šipuša te kao šećer na kraju, nezaboravna Chopinova nokturna.

Mia Miljković Đuzel
Mia Miljković Đuzel

Festival će zavoriti koncert svjetske pijanističke zvijezde, Rusa Vyacheslava Gryzanova, koji je diplomirao s počastima na Moskovskom konzervatoriju, kasnije i na slavnom američkom Yaleu, a trenutačno je toliko tražen da samo u jednoj godini nastupa na najvećim pozornicama u više od 20 zemalja širom svijeta. Taj svestrani umjetnik svjetsku je slavu stekao bravuroznim izvedbama Chopinovih etida i Bachovih suita, kao i autorskim, fascinantnim aranžmanima poznatih djela klasične glazbe, koji su požnjali kritičarke lovorike, kao i unosan izdavački ugovor s njemačkim Schott Musicom i poznatim Steinway & Sons, za koje je 2018. objavio nosač zvuka Russian Transcriptions.

Svoje klavirsko veleumijeće uživo će prvi put predstaviti hrvatskoj publici, a svirat će, između ostalog, bajkoviti Cvjetni valcer iz baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog, Rahmanjinove Romance i Talijansku polku, kao i Borodinov Nokturno za gudački kvartet br. 2.

Ključne riječi (tagovi): - - -