13. štruklijada, štrudlijada i kestenijada :: marija gorica, zagrebačka županija :: listopad 2022.

13. Štruklijada, štrudlijada i kestenijada u Mariji Gorici – dođite na domaće štrukle!

Trinaesto izdanje manifestacije “Štruklijada, štrudlijada i kestenijada” održat će se u subotu, 22. listopada 2022. godine u Mariji Gorici. Osim prezentacije lokalne kulinarske baštine, cilj manifestacije je pokazati turistički potencijal slikovitog i mirnog kutka na sjeverozapadu Zagrebačke županije. Uz to, povratak tradiciji i lokalnim vrijednostima promiče i ono što nikad nije bilo aktualnije i potrebnije. A to je održiv i zdrav život u skladu s prirodom. Iza organizacije ove sve posjećenije manifestacije stoje Općina Marija Gorica, Udruga Marijagorička zipka i Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi.


Brašno, voda, sol, malo ulja, i – spretne ruke. Tako nastaje tijesto za štrudle. Dodamo li tim sastojcima jaja, pa svježi sir i vrhnje, dobit ćemo štrukle. Rijetko se koje jelo tako proširilo i uživa popularnost kao štrukli, a nježnost im iskazuju čak i pjesmom: “Mamica su štrukle pekli…” Očigledna je veza između štrukli i štrudli pa njihovo porijeklo treba tražiti u povijesti sličnih jela na bazi punjenog vučenog tijesta.

Štruklijada u Mariji Gorici se ne propušta!

Bez obzira na moguće veze, štrukli kakve poznajemo jedinstveni su. Njihova receptura nastala je u skromnim seljačkim domovima šire okolice Zagreba. Kravica je davala mlijeko za sir i vrhnje, a koke su davale jaja. Toga je bar uvijek bilo. A vrijedne domaćice usavršile su umijeće izrade tijesta koje nam danas izgleda tako zahtjevno i složeno, a nekoć je bilo uobičajena kućna radinost, tradicija koja se prenosi s naraštaja na naraštaj. Sočni, meki i ukusni, štrukli status gastronomske ikone zahvaljujući svojoj svestranosti – od slanog do slatkog, od predjela do deserta.

Tradicionalna jela kao što su štrukli i štrudle najbolje je upoznati baš tamo odakle dolaze. Bez posrednika, kad ih pripremaju i predstavljaju sami domaćini. Po već uhodanom običaju svakoga listopada, ugodno druženje uz domaća jela i autohtone proizvode najbolja je pozivnica za subotnji izlet u Mariju Goricu. Posjetitelji će imati priliku kušati brojne lokalne verzije ovih jednostavnih domaćih jela. Ali moći će naučiti i nešto više o njihovoj pripremi. Rana jesen u znaku je kestena pa se i šumski plodovi priključuju sezonskoj gastronomskoj ponudi. Ovo ukusno cjelodnevno događanje obogatit će niz izlagača koji će predstaviti izvorne proizvode marijagoričkoga kraja. Više informacija o Općini Marija Gorica doznajte na Wikipediji.

Tagged