enes midžić, tošo dabac, marija braut i petar dabac / arhiv tošo dabac, ilica 17, zagreb / 1968

11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac u Muzeju suvremene umjetnosti

Ovogodišnji “11. dani fotografije” Arhiva Tošo Dabac posvećeni su temi fotografskih arhiva, onih javnih o kojima brinemo i onih privatnih o kojima će društvo brigu tek preuzeti. Fotografski arhivi analognih negativa i pozitiva ubrzano nestaju, zbog nebrige, nepoznavanja ili nemogućnosti provođenja adekvatnih mjera njihove zaštite. Stoga je jedno od ključnih pitanja zaštita kulturno – umjetničke baštine, posebno u vremenu u kojemu im se okrećemo – umjetnici u potrazi za inspiracijom i materijalom, povjesničari za dokumentom vremena i dokazom, povjesničari umjetnosti za umjetničkim djelom.


Program se sastoji se od izložbe pod nazivom 79 godina atelijera Dabac u Ilici, performativnog predavanja suvremenog umjetnika Antonia Grgića na zatvaranju izložbe, stručnih predavanja i okruglog stola Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika – valorizacija, zaštita i promocija.

Izložba će javnosti predstaviti bogatu povijest, kulturni značaj i djelovanje Arhiva Tošo Dabac u Ilici 17 (osnovan 1940. godine), posebno tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, zatim vremena nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, pa sve do danas. Kroz nekoliko studija izložba će pokazati s kojim je kulturnim institucijama i djelatnicima Tošo Dabac surađivao, poput Ota Bihaljia Merina, povjesničara umjetnosti, teoretičara i promotora jugoslavenskog kulturnog identiteta. Izložba će obuhvatiti i djelovanje Arhiva kada je njegovo upravljanje preuzeo Petar Dabac 1970. godine, koji od tada brine za bogatu ostavštinu Toše Dabca, stvara vlastita umjetnička djela, te vodi specijaliziranu fotografsku galeriju u kojoj je organizirao pedesetak izložbi poznatih suvremenih fotografa iz zemlje i inozemstva.

Današnja uloga Arhiva također će biti predstavljena predstavljena kroz različite oblike suradnje, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dabčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima. Publika će moći vidjeti i brojne dokumente vremena, pisma, knjige i opremu te naravno i niz fotografija koje su snimili Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući nebrojena druženja intelektualaca u Ilici 17. U takvom okruženju nastala je ideja o osnivanju časopisa za fotografiju SPOT, kao i ideja o zasnivanju Muzeja fotografije.

Stručna predavanja ove će godine održati kolege iz Austrije, Poljske, Italije, Francuske, a to su:

Christine Frisinghelli, jedna od osnivačica kultne Camere Austrije, publici će predstaviti arhiv Pierra Bourdieua, sociologa, antropologa, filozofa i cijenjenog francuskog intelektualca, koji je svoj kompletni fotografski arhiv, nastao između 1958. i 1961. u Alžiru, 2001. godine povjerio Cameri Austriji na brigu i obradu.

Marika Kuźmicz, voditeljica varšavske Fundacje Arton, podijelit će svoje iskustvo rada na organizaciji, istraživanju i promociji privatnih arhiva umjetnika te upoznati javnost s pet arhiva o kojima trenutno Arton skrbi, kao i s poljskom umjetnošću 1970-ih godina.

Matteo Balduzzi, kustos u milanskom Museo di Fotografia Contemporanea, prvog javnog muzeja fotografije u Italiji, svoje će predavanje posvetiti Lanfrancu Colombu, kustosu koji se često naziva pionirom talijanske fotografije. Colombo je od 1967. do 1996. vodio jednu od prvih galerija u Europi specijaliziranih za fotografiju – galeriju Il Diaframma, čiji arhiv čini jezgru muzeja.

Ana Isabel Cruz Yábar je istraživačica i kustosica u pariškoj podružnici Fondacije Magnum Photos. U svom radu posvećuje se istraživanju, zaštiti, prezentiranju i promociji arhiva fotografa koji su bili dio Magnuma, a u sklopu 11. dana fotografije ATD-a publici će predstaviti svoja profesionalna iskustva, kao i probleme s kojima se susretala u obradi i zaštiti privatnih fotografskih arhiva.

11. dane fotografije Arhiva Tošo Dabac zaključit će promocija kataloga izložbe te okrugli stolo koji će okupiti hrvatske stručnjake koji će govoriti o poziciji foto arhiva danas u Hrvatskoj.

O izložbi 11. dani fotografije

Izložba 79 godina atelijera Dabac u Ilici održat će se u MSU galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu od 12. studenoga do 1. prosinca 2019. godine. Otvorenje izložbe je u utorak, 12. studenoga u 19 sati.

Okrugli stol Privatni foto arhivi i arhivi umjetnika – valorizacija, zaštita i promocija održat će se u MSU galeriji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb 29. studenoga 2019. godine u 19 sati.

  • autorica koncepcije 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac: Lana Lovrenčić
  • organizacija projekta: Marina Benažić, Ivana Janković i Lana Lovrenčić
  • autorice koncepcije izložbe: Marina Benažić, Ivana Janković i Lana Lovrenčić
  • program 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac podržali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Austrijski kulturni Forum Zagreb

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged