polovne auto gume 2020

Trend kupovanja polovnih guma se smanjuje – zašto vozači sve više biraju nove, a ne rabljene gume?

Nakon skoro dva mjeseca blokade polako sakupljamo ideje kuda se uputiti kada se sve restrikcije kretanja uklone. Bez obzira na destinaciju, možemo očekivati povećan promet kako unutar gradova tako i na udaljene destinacije. Prije svakodnevnih odlazaka na posao, na vikendicu ili na zasluženi odmor, obavezno provjerite ispravnost svojih guma prije polaska. Trend kupovanja polovnih guma smanjuje se svake godine, a za to su najzaslužnija kontinuirana edukacija, pristupačne cijene novih guma vrhunskih proizvođača, ali i dostupnost kupovine iz svog doma na web shopovima poput gume.com.hr. Na tržištu možemo pronaći iznimno dobre gume srednjeg i višeg srednjeg razreda koje će pružiti vozačima adekvatnu zaštitu. “Svakako, u pitanju je činjenica koja ohrabruje s obzirom da se ranijih godina često dešavalo da izletanje sa puta ili klizanje na asfaltu bude upravo uzrokovano potrošenim zimskim ili ljetnim gumama”, rekla je Ana Maria Pop, tehničarka za kontrolu i izbor guma njemačke kompanije Delticom.

Provjera i odabir guma

Prvi korak koji trebate napraviti kod provjere guma je provjeriti dubinu utora, a to možete putem našeg žetona za brzu provjeru. Osigurali smo 50 besplatnih žetona za mjerenje ispravnosti guma, čitateljima koji nam se prvi jave u inbox naše facebook stranice gume.com.hr te ostave svoju adresu.

Kod odabira gume pomoći će vam i EU naljepnice na samim gumama:

  • Simbol benzinske pumpe predstavlja otpor pri kotrljanju gume: što je manji, manje energije je potrebno pa je tako i niža potrošnja goriva.
  • Ušteda goriva ima ocjenu od A do G (na bojom označenoj skali): A (zeleno) = najviša ocjena uštede goriva G (crveno) = najniža ocjena uštede goriva.

“Statistike i ankete na našim online shopovima diljem svijeta pokazali su da 85% kupaca mijenja stare za nove gume čim primijeti znakove istrošenosti. Ta brojka ne čudi kada statistike nesreća na prometnicama pokazuju da su vrlo često razlog upravo manjak kontrole nad vozilom radi istrošenih ili neadekvatnih guma”, upozorava Anu Maria Pop.

Svoje zimske gume skladištite po ovim smjernicama – kako bi se održala njihova ispravnost, vijek trajanja te kvaliteta materijala, potrebno je držati se ovih nekoliko zlatnih pravila:

  • Očistite prašinu, kamenčiće te sol sa guma i naplataka, ali ne jakim mlazom vode.
  • Tada ih označite onim redoslijedom kojim su bile uklonjene kako biste olakšali postavljanje kada za to dođe vrijeme te ih ne zaboravite rotirati kod sljedećeg postavljanja.
  • Odaberite hladnu i suhu prostoriju s prirodnom ventilacijom u kojoj nema tragova benzina, ulja, masti i drugih kemijskih tvari te ih pohranite nekoliko centimetara iznad tla, na primjer na drvenim paletama, ali ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno!
  • Ukoliko imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno, a ako su sa naplatcima horizontalno. Ukoliko gume skladištite na otvorenom, potrebno ih je skloniti u hlad te ih prekriti neprozirnom ceradom kako bi bile zaštićene od sunca i vrućine.

Ne zaboravite da ispravne gume čuvaju vaš život kao i vaše obitelji, ali i svih sudionika u prometu!


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -