pliva hrvatska - mamforce standard :: blagica petrovac šikić - diana kobas dešković :: 2022.

Pliva Hrvatska stekla prestižan MAMFORCE Standard

Nakon brojnih kompanija i javnog sektora, MAMFORCE zajednici odgovornih poslodavaca pridružuje se i PLIVA Hrvatska. Kao jedna od vodećih farmaceutskih tvrtki jugoistočne Europe, PLIVA broji više od 2.700 zaposlenih. Također, tvrtka ima nešto veći udio žena u odnosu na muškarce – 59 naprema 41 posto. Dok se brojni poslodavci suočavaju s problemima privlačenja i zadržavanja najboljih talenata uzrokovanih trendovima poput “velike ostavke” (eng. Big Quit) i “tihog otkaza” (eng. Quiet Quitting), PLIVA se može pohvaliti visokom stopom zadržavanja brojnih stručnjaka čak i u ovim izazovnim vremenima.


Sjajne rezultate koji pokazuju kako PLIVA Hrvatska ne samo prati nego i aktivno djeluje sukladno svjetskim trendovima odlučili su potvrditi MAMFORCE evaluacijom. Time će tvrtka dodatno potkrijepiti standard upravljanja ljudima, sukladno najboljim globalnim praksama.

Svoju posvećenost potrebama sadašnjih i budućih zaposlenih PLIVA je pokazala tijekom evaluacijskog procesa ostvarivši izvrsne rezultate u svih šest područja MAMFORCE procjene, pozicioniravši se tako kao jedna od vodećih organizaciji u području obiteljskih i rodno odgovornih politika, brige i razvoja zaposlenih te odgovornog i inkluzivnog lidershipa. Također, organizacijska kultura podrške ravnoteži, dobrobiti i wellbeingu odražava se u brojnim primjerima dobrih praksi. Tu ćemo izdvojiti friendly programe BeneFit Ninja, Zdravo radno mjesto i Migraine. A svi oni u svoje središte stavljaju potrebe zaposlenih.

Podsjetimo, Pliva Hrvatska je članica Teve, najveće generičke farmaceutske kompanije

U evaluaciji praksi raznolikosti i uključenja PLIVA Hrvatska ostvarila je više od 90% bodova u gotovo svim područjima. Najviše se ističe sustav razvoja inkluzivnog lidershipa uz visokih 95% ostvarenih bodova. Dodajmo da je on inkrementalan za uvažavanje raznolikosti u radnom okruženju, a ujedno i temelj za upravljanje sukladno načelima održivosti.

Organizacije koje se odluče na certifikaciju prolaze kroz evaluaciju postojećih poslovnih praksi i iskustva rada zaposlenih. Audit, koji konačno vodi do stjecanja prestižnog MAMFORCE Standarda, provodi se kako bi se utvrdili izvori nesvjesnih pristranosti na radnom mjestu koje podržavaju stereotipna očekivanja o rodnim ulogama žena i muškaraca. Također. evaluacija aktualnog stanja omogućuje mnoga poboljšanja. A ona se uvode kako bi kreirali organizacijsku kulturu pravičnosti u kojoj svi mogu biti uspješni. I to bez obzira na različitosti i životne okolnosti.

Organizacije koje prođu kroz audit i steknu MAMFORCE Standard imaju bolju produktivnost i veći stupanj inovativnosti zaposlenih. To je rezultat pozitivnog utjecaja većeg angažmana te raznolikosti ideja, zahvaljujući boljoj rodnoj ravnoteži i općoj raznolikosti. Više o Plivi doznajte na mrežnim stranicama na adresi pliva.hr.

Sve inicijative u Plivi plod su suradnje kolega i kolegica

“Sve inicijative koje provodimo u PLIVI nastale su u suradnji s našim kolegama i kolegicama. Redovno provjeravamo njihove potrebe i temeljem povratnih informacija razvijamo aktivnosti u koje uključujemo sve zaposlene. Primjerice tijekom listopada provodimo niz inicijativa kojima osvještavamo i potičemo uvažavanje različitosti i međusobno razumijevanje. MAMFORCE Standard koji je rezultat dubinske analize načina našeg rada dodatno potvrđuje opravdanost naših nastojanja da radno okruženje prilagodimo potrebama svih uključenih”, rekla je Blagica Petrovac Šikić, direktorica ljudskih potencijala Plive.

MAMFORCE standard je Blagici Petrovac Šikić uručila je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke SPONA CODE. “PLIVA Hrvatska je izvrstan primjer rezultata inkluzivnog lidershipa u praksi. Uz odgovarajuću podršku stručnjaka za ljudske potencijale i dobar sustav upravljanja, menadžeri razvijaju osjetljivost za potrebe zaposlenih što vodi pravičnijim uvjetima rada za sve zaposlene. Takvo radno okruženje otvara mogućnosti svim talentima bez obzira na životnu fazu. PLIVA se tako može pohvaliti sa 70% žena u menadžmentu što je daleko više od prosjeka globalnih farmaceutskih kompanija i hrvatskog prosjeka od jedne četvrtine članica upravnih odbora”, rekla je Diana Kobas Dešković. Dodajmo da njezina tvrtka Spona Code već deset godina evaluira, potvrđuje i promovira najbolje prakse raznolikosti i uključenja.

O MAMFORCE Standardu

MAMFORCE Metoda je DEI audit koji je razvila tvrtka Spona Code temeljem akademskih i praktičnih spoznaja te preporuka međunarodnih organizacija. Ona evaluira i prati niz indikatora koji omogućuju dugoročno mjerenje održive organizacijske promjene. Metoda je strateški alat promjene organizacijske kulture koji pruža podršku u kreiranju podržavajućeg radnog mjesta baziranog na otvorenoj komunikaciji, povjerenju i uvažavanju različitosti čime se pozitivno utječe i na ukupnu dobrobit zaposlenih.

Uvođenjem MAMFORCE standarda tvrtke rade na razvoju poticajnog i pravičnog radnog okruženja koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. Ovisno o stupnju razvijenosti HR i DEI praksi organizacije ostvaruju pravo korištenja MAMFORCE Standarda u kategoriji CHANGE, GROW ili LEAD.

Tvrtke koje su uvele standard i koje kontinuirano rade na poboljšanjima načina i uvjeta rada bilježe poboljšanu angažiranost zaposlenih i povećanu produktivnost. Ujedno, zahvaljujući različitim pristupima raznolikih skupina zaposlenih tržištu nude bolje proizvode i usluge te donose promišljene, održive poslovne odluke. U Hrvatskoj i okruženju je do sada više od 50 organizacija steklo status MAMFORCE, što ih izdvaja kao odgovorno radno mjesto s prijateljskim praksama za obitelj i žene. U red odgovornih kompanija svrstale su se brojne regionalne i globalne organizacije privatnog i javnog sektora. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama tvrtke sponacode.com ili na mamforce.hr.

Tagged