paški sir / 2019.

Paški sir postao 24. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Europska komisija je u ponedjeljak, 25. studenoga 2019. godine objavila da je “Paški sir” upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Proces zaštite naziva Paški sir započeo je u srpnju 2017. godine. Tada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga, podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom “Paški sir”. Dodajmo da republika Hrvatska sada ima 24 zaštićena poljoprivredna i prehrambena proizvoda. Njihov je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.


Uz naziv Paški sir, registrirani su i Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol i Zagorski mlinci.

Oznaka izvornosti jamči kupnju autentičnog proizvoda

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. To je još jedno priznanje autohtonim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima nakon što su na posljednjem sastanku u Kini u studenom 2019. godine povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i ministrica poljoprivrede Marija Vučković potvrdili dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će se naći na kineskom tržištu.

To su Neretvanska mandarina, Baranjski kulen, Dalmatinski pršut, Drniški pršut, Lički krumpir i vino Dingač. A dogovoreno je da se na popisu nađe i sedmi proizvod, Istarski (Istrski) pršut, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije.

O zaštićenom prehrambenom proizvodu Paški sir

Zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića Maun i Skrda. Paški sir je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca. Mlijeko za proizvodnju Paškog sira dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način. Naime, one tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje.

Specifičnost uzgoja paške ovce temelji na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja. To se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine. Više o otoku Pagu doznajte na Wikipediji.

Tagged