microsoft dynamics community day 2019

Microsoft Hrvatska okupio partnere i korisnike na drugom Dynamics Community Dayu

Microsoft Hrvatska je na drugom Dynamics Community Dayu okupio 50-ak partnera, korisnika i predstavnika Ekonomskog fakulteta koji su imali priliku saznati što se događa u Dynamics svijetu. Program je donio pregled noviteta koji su stigli s nadogradnjom u listopadu, a neke od mogućnosti Dynamicsa mogle su se upoznati kroz praktične primjere koje su predstavili Microsoft partneri Infobip, Span i Adacta. Na početku programa Bojan Nožinić, Product Marketing Manager iz Microsofta, pozdravio je okupljene te naglasio da Dynamics Community Day postaje tradicionalan.


Donio je i kratak pregled noviteta koji su stigli s posljednjom nadogradnjom u listopadu, od novih aplikacija, programa i logotipa do značajki, novih ulaganja, Microsoft Learning portala za učenje i razmjenu znanja te novih inicijativa.

Hrvatska je dobila i novog MVP-a za Dynamics: uz Renata Fajdigu (Adacta), prestižnu Microsoft titulu dobio je i Ivan Ficko (Span). U Microsoftu je prioritet Dynamics divizije usmjerenost na digitalnu transformaciju uz pomoć business aplikacija u čemu je ključna uloga Microsoft partnera. Prema Gartneru, 65% svog razvoja aplikacija će već do 2024. godine biti low code, što znači da su mogućnosti za razvoj novih ideja beskrajne.

Ivica Ivančić (Microsoft), Luka Volarević (Infobip) i Miguel Turnbull (Infobip) održali su prezentaciju Masovna komunikacija SMS i Viber kanalima u kombinaciji sa Dynamics 365 Marketingom.

“Microsoft je značajno investirao u Dynamics 365 Marketing te značajno unaprijedio platformu, a promjene su de facto kreirale potpuno novu platformu koja je skalabilna i podržava ono što tržište traži. Razvojni tim je u posljednje vrijeme narastao za 50%, a dvaput godišnje predstavljaju se i nove značajke. Nudi niz marketing mogućnosti, od kampanja kroz više kanala i event managementa do statistika, izvještaja i unificirane platforme koja je integrirana s CMS-om te AI mogućnosti. Nadogradnja je donijela stabilizaciju te još jednostavnije korištenje i procese te intuitivnije sučelje”, rekao je Ivica Ivančić.

Luka Volarević je kroz demo pokazao mogućnosti zajednički razvijenog rješenja za slanje velike količine personaliziranih poruka. Putem Infobip messaging taba koji je dodan na Dynamics korisnik može kreirati template, poslati poruku korisnicima Viberom ili SMS-om te pratiti isporuke i kreirati nove akcije. Riječ je o rješenju koje se trenutno nadograđuje i proširuje da bi moglo podržati i druge komunikacijske kanale.

Infobip i Microsoft partneri su na globalnoj razini i surađuju na mnogim područjima, a Miguel Turbull naveo je da, uz spomenuti Dynamics Marketing, surađuju i na području chatbot frameworka (razvoj Whatsappa za business) te Microsoft Azurea. U budućnosti dvije tvrtke planiraju surađivati i na razvoju chatbotova i IoT-a. Danas su ključni izazovi poslovanja kreiranje novih poslovnih modela, poticanje rasta prihoda i angažman korisnika putem novih ponuda i usluga.

Za angažman korisnika moguće je koristiti jednu platformu koja objedinjava sve kanale – SMS, chat aplikacije, glasovnu komunikaciju, poruke putem mobilnih aplikacija, RCS itd. Infobip je razvio vlastiti CpaaS ekosustav (Contact Center as a Service), a novost u tom segment je Cloud Contact Center.

Ivan Ficko i Ivan Mislav Radonić (Span) pričali su o nadogradnji Power Appsa – Pro vs. Citizen. Demonstrirali su kako napraviti canvas i model driven aplikacije uz pomoć PowerApps Component Frameworka – ovaj novi pro dev alat pruža neograničene mogućnosti za developere, a na njima je samo da imaju dobru ideju.

Renato Fajdiga (Adacta) predstavio je novosti iz svijeta Dynamics 365 Business Centrala. Power Platforma omogućava automatizaciju procesa odobravanja uz Microsoft Power Automate (bivši Flow), Power BI, izradu Power aplikacija te Common Data Service. Osvrnuo se i na Azure LogicApps alat namijenjen developerima – riječ je o usluzi u oblaku, koja pomaže automatizirati i upravljati zadacima, poslovnim procesima i tijekom rada. Napravio je i demo kako od nule napraviti SaaS rješenje uz pomoć Business Centrala.

Andrej Černivec i Igor Tasić (Adacta) pokazali su dva primjera iz prakse. Černivec je na zabavnom primjeru piva u točioniku pokazao kako se uz pomoć IoT uređaja može detektirati anomalija, odnosno rast temperature u točioniku te predvidjeti i riješiti problem i prije nego što se dogodi. Prediktivni model i proaktivno djelovanje dobavljačima usluga omogućavaju da jako podignu ljestvicu kvalitete svoje usluge. Uz pomoć povezanih terenskih usluga (connected field services) moguće je nadomjestiti nedostatak stručnih terenskih tehničara tako što će im tehničar u centrali davati upute putem video poziva, odnosno remote assist usluge.

Peter Kuna (Microsoft) govorio je o modelima uspješnog poslovanja s Microsoft Business aplikacijama, Sandra Ososlija (Microsoft) donijela je novosti s područja licenciranja, a Renato Fajdiga (Adacta) detaljnije predstavio sve novosti u drugom valu releasea Business Centrala.

Sljedeće regionalno okupljanje Dynamics zajednice zakazano je za travanj 2020. godine, kada će se u Beogradu na Dynamics Community Training Dayu okupiti kolege iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bugarske.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged