kuća panonskog mora - park prirode papuk - 2020

Kuća Panonskog mora nova turistička senzacija u Parku prirode Papuk

Papuk je prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog “slavonskog arhipelaga”, koji je u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk, dobio novi, impresivan postav – “Kuću Panonskog mora”.

Ovaj posjetiteljsko – edukacijski centar otvoren je krajem 2019. godine, dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom.

Uređenje i opremanje Kuće Panonskog mora, vrijedno gotovo pet milijuna kuna, važan je dio projekta Geopriče UNESCO geoparka, kojeg su sufinancirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske Unije. Osim Kuće Panonskog mora, u sklopu projekta nabavljeni su električni i brdski bicikli koji se iznajmljuju u Velikoj i Park šumi Jankovac, u Velikoj je prošle godine izgrađen adrenalinski park, a prije tri godine otvoren je prvi eko-park Duboka, kojeg strujom napajaju solarni paneli i koji ima vlastito reciklažno dvorište i biološki pročistač voda. Tako je Požeško – slavonska županija postala top turistička destinacija za sve koji promišljaju o okolišu, izletnike i rekreativce.

Inače, Park prirode Papuk imao je rekordnu posjećenost u 2019., posjetilo ga je 52.485 turista – gotovo 50 posto više nego godinu ranije. Nema sumnje kako će i Kuća Panonskog mora, kao svjedočanstvo života kakav je bio nekad, privući nove posjetitelje, posebno školarce koji će o geološkoj priči ovog kraja učiti na originalan i tehnološki napredan način.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

1 thought on “Kuća Panonskog mora nova turistička senzacija u Parku prirode Papuk

Comments are closed.