općina jakovlje / zagrebačka županija / listopad 2019

Kreće isplata više od 7,27 milijuna kuna za potpore poduzetnicima iz Zagrebačke županije

Kreće isplata 7,27 milijuna kuna bespovratnih potpora za 219 poduzetnika koje će Zagrebačka županija dodijeliti temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini. Na natječaj, koji je bio otvoren od 3. svibnja do 3. lipnja 2019. godine, mogla su se javiti trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti te subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije te prijavljuju projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije.

Ukupno je zaprimljeno 354 zahtjeva, a odobreno ukupno 219 potpora i to 69 za početak poslovanja poduzetnika, 69 za povećanje konkurentnosti za proizvodne te 81 za neproizvodne djelatnosti. Bodovne liste i informacije o dodjeli subvencija dostupne su na internetskoj stranici Zagrebačke županije pod rubrikom Natječaji na adresi zagrebacka-zupanija.hr.

Analiza gospodarskih pokazatelja Fine za 2018. godinu pokazuje da se Zagrebačka županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 54 milijarde kuna, neto dobiti po poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba.

“Poduzetnici u Zagrebačkoj županiji ostvaruju iznimne rezultate, zahvaljujući čemu je županijski proračun stabilan i dobro se puni što nam pak omogućuje da osiguramo sredstva za gradnju i obnovu škola, cesta, domova zdravlja itd. Samo u ovoj godini Zagrebačka županija uz pomoć EU sredstava financira radove na energetskim obnovama 4 škole i 3 doma zdravlja ukupne vrijednosti 72 milijuna kuna”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Istaknuo je i kako su u ovog godini ugovoreni EU projekti vodnokomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije vrijednosti gotovo 3 milijarde kuna.

“Radovi su već počeli na više lokacija i trajat će nekoliko godina, a time ove javne investicije sufinancirane većinskim dijelom EU sredstvima postaju također generator gospodarskog razvoja jer uključuju angažman poduzetnike, ali i podizanja kvalitete života stanovnika Zagrebačke županije”, zaključio je Kožić.

Inače, na području Zagrebačke županije aktivno je 20-tak poduzetničkih zona u kojima iz godine u godinu raste broj poduzetnika, a ove godine, svakako najočekivanija investicija je ona u općini Jakovlje u kojoj će se proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove poput Airbusa, Boeinga i drugih. Radi se o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura koja će otvoriti novih 600 radnih mjesta i to u visoko tehnološkoj proizvodnoj djelatnosti.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged