kravica kraljica i tetra pak smanjuju ugljični otisak :: 2022.

Kravica Kraljica – zdravo svježe mlijeko sa baranjskih farmi pakirano u ambalažu iz obnovljivih izvora

Iako donošenje novogodišnjih odluka nije svačiji stil, namjera je definitivno bitna – dok će samoj izvedivosti i to da želje ne budu radikalne već realne i vezane za stvaranje boljih životnih navika, u skladu s već prihvaćenim rutinama, a toj filozofiji se pridružila i Kravica Kraljica. Možda se pitate kako, ali u nastavku teksta sve će Vam biti puno jasnije.


No, vratimo se našim novogodišnjim odlukama. Dakle, svaki ćemo mjesec pročitati jednu knjigu, krenuti u teretanu ili više vremena provoditi s obitelji. To su najčešće želje koje poželimo tijekom zimskih mjeseci Ipak, nakon pandemije koronavirusa promijenile su nam se skoro sve, a ponajviše potrošačke navike. Mnogi su danas više nego ikada orijentirani prvenstveno na zdravlje, odabir zdravijih i svježih obroka. A zbog sveopćih poskupljenja tu je i želja za uštedama unutar kućanstva koje ne treba zanemariti. U slučaju da sami sebi još uvijek niste obećali što to planirate ispuniti sljedeće godine – krajnje je vrijeme. Donosimo pet ključnih savjeta koji u tome mogu pomoći.

Štednja da, odricanje ne!

U slučaju da ste odlučili štedjeti – super! Sve je ok dok to ne brkate s pojmom odricanja. Da, u redu je otići u kazalište, počastiti se večerom ili putovanjem. A to je u redu jer su to male stvari koje novu godinu čine ljepšom, a naš mikrosvemir ugodnijim mjestom. Štedite tamo gdje dosad niste. Sjetite se onog gesla Misli globalno, djeluj lokalno svaki puta kada primjerice odete u nabavku koja je dio vaše rutine. To ćete upravo ovih dana češće činiti jer se valja dobro pripremiti za blagdane, zar ne? I sasvim je u redu da već sada testirate jedno obećanje samome sebi kojega ćete se pridržavati i iduće godine.

Ruku na srce, u blagdanskom shoppingu najčešće pretjerujemo te kupujemo ono što nam treba i ono što nam ne treba. Gomila vrećica, ambalaže, plastike i hrane na kraju završi na otpadu, dok se čudimo praznim novčanicima i minusima na računu. No, da li ste znali da se iskorištenoj ambalaži može dati drugi život ako s njome pravilno rukujete nakon što se proizvod konzumira? Razmislite o tome, ali pronađite i novi način štednje, korisne za okoliš. Više puta upotrijebiti jedan predmet, ne trošite financijska sredstva dvaput ako ne morate.

Odgovorna kupnja

Planiranja kupnja i popisi su dobar početak. Pripremite platnene ili papirnate vrećice, odredite budžet i najvažnije: čitajte deklaracije i poruke na ambalaži. Ozbiljno. Posebno one koje objašnjavaju kako postupati s iskorištenom ambalažom kako bi se omogućilo njezino recikliranje. Nemojte se praviti da sve znate jer prema istraživanjima čak petina odvojenog otpada ipak završi na odlagalištima, zajedno s miješanim komunalnim otpadom. Pregršt korisnih informacija na svojim stranicama nudi Tetra Pak, vodeća svjetska kompanija u proizvodnji rješenja za pakiranje prehrambenih proizvoda.

Krenite u odgovornu kupnju, onu koja će vam omogućiti da svjesnom odlukom izravno utječete na planet i smanjenje otpada. Europska komisija procjenjuje da svaki EU građanin proizvede oko pola tone komunalnog otpada godišnje. Dalje, čestice plastike ulaze u hranu, pitku vodu i zrak, ali i u majčino mlijeko. A tako konzumiramo oko 5 grama plastike tjedno, što je otprilike veličina jedne kreditne kartice!

Obnovljivi materijali i recikliranje moto je kojim se ponosi Kraljica Kravica

Ambalažu napravljenu najvećim dijelom od obnovljivih materijala koja se može reciklirati gdje postoji odvojeno prikupljanje otpada, jednostavno je prepoznati prema oznakama i žigovima na pakiranju. Kao primjer uzmimo trajno i svježe mlijeko te vrhnje za kuhanje domaće marke Kravica Kraljica na čijoj je ambalaži jasno istaknuto da je napravljena od 82 posto materijala biljnog porijekla. Ovaj brend je na hrvatskom tržištu to prvi napravio još 2021. godine kada su počeli koristiti ovu posebnu i hvalevrijednu ambalažu.

Karton Kravica Kraljica ambalaže dolazi od drveta. A čep i zaštitni slojevi pakiranja izrađeni su od plastike dobivene od šećerne trske iz održivog uzgoja. Što je veći udio biljnih/obnovljivih materijala u ambalaži, to je njezin utjecaj na klimu niži. Jer obnovljivi materijali, kada se njima odgovorno upravlja, mogu se obnoviti i tijekom svog rasta apsorbiraju CO2 iz zraka. Osim toga, takva višeslojna kartonska ambalaža, odnosno popularni Tetra Pak čuva hranjive tvari namirnica. Ali ujedno čuva i okoliš.

Vaša je briga da nakon upotrebe Kraljica Kravica proizvoda u Tetra Pak ambalaži odložite u odgovarajući spremnik kako bi se ona prikupila za reciklažu. A ujedno će se tako i i vaša novogodišnja odluka gotovo sama od sebe provoditi. Raspitajte se kod lokalnog komunalnog poduzeća koji je odgovarajući spremnik za odlaganje višeslojne kartonske ambalaže. Također, dobro je znati da uskoro na snagu stupa i novi Pravilnik o ambalaži kojim bi se trebala uvesti povratna naknada upravo za višeslojnu kartonsku ambalažu. Bilo kako bilo, Kraljica Kravica je spremna i za te nove izazove!

Kraljica Kravica Vam pruža kvalitetu zauvijek!

Kada već spominjemo svježe mlijeko Kravica Kraljica, inovativni brend mliječnih proizvoda tvrtke Belje, valja napomenuti da je riječ o isključivo domaćem proizvodu baziranom na mlijeku baranjskih farmi i proizvođača. Dakle osim što je zdrav, ujedno je i kvalitetan. U samo godinu dana od lansiranja, proglašen je najbrže rastućim brendom na hrvatskom tržištu, a osvojio je i nagradu Effie za izvanredno tržišno komuniciranje u segmentima kreativnosti, strategije i postignutih rezultata kampanje.

Ovaj brend svoje napore često ulaže upravo u edukaciju i bolje, zdravije izbore, ali na potrošačima razumljiv način. I da, dobro ste zaključili – za razliku od česte predrasude da su zdraviji odabiri nerijetko neukusni, to ovdje nije slučaj. Što se brenda Kravica Kraljica tiče, kupovinom proizvoda s ambalažom iz obnovljivih izvora učinili ste dobar i ukusan odabir, a pravilnim odlaganjem ambalaže planetu Zemlju pošteđujete nepotrebnog otpada.

Na kraju svega

Za sobom ostavljamo još jednu godinu pandemije, godinu ratovanja i godinu koja nas je uvela u gospodarsku krizu te donijela nova pravila za suživot s prirodom. Ostavljamo još jednu godinu koja nam je u naslijeđe predala nove životne lekcije i ponovno nas podsjetila da velike stvari ne leže u velikim gestama, već malim koracima, djelima i sitnicama koje usrećuju nas i one u našoj blizini.

Jedno takvo obećanje, sitnicu kojom ćemo postići nešto dobro za nas same, a pritom i okoliš, trebalo bi obavezno naći svoje mjesto na listi vaših novogodišnjih odluka. Više edukativnih savjeta i činjenica koje će vam u tome pomoći možete pogledati u vide materijalu niže u tekstu. A više informacija o mlijeku Kraljica Kravica, ali i o ostalim proizvodima baranjske tvrtke Belje pronađite na njihovim mrežnim stranicama na adresi belje.hr.

VIDEO: Kravica Kraljica – Tetra Pak plastika iz biljaka

Tagged