e-fix projekt / zicer zagreb 2019

Kako financirati i provoditi projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije?

U ZICER-ovom Akceleratoru, u sklopu projekta E-FIX, 16. listopada 2019. godine u održana je međunarodna konferencija pod nazivom Inovativno financiranje za projekte održive energije. Svoje znanje, izazove i iskustva podijelilo je 14 stručnjaka iz 6 partnerskih zemalja. Konferenciju je otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Nera Pavić, pomoćnica pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, koja je istaknula kako su upravo glavne teme konferencije u fokusu Grada Zagreba.


“Grad Zagreb kontinuiranim naporima radi na poboljšanju energetske učinkovitosti i promicanju obnovljivih izvora energije, stoga vjerujem kako će razmjena međunarodnog iskustava dovesti do veće učinkovitosti, te pridonijeti povećanju kako javnih, tako i privatnih ulaganja kroz inovativne mehanizme financiranja”, poručila je Nera Pavić.

Karner Andreas, nositelj projekta, uveo je prisutne u srž projekta, nakon čega su uslijedili paneli gdje je naglasak stavljen na potrebu edukacije privatnog i javnog sektora o načinima financiranja i provedbe projekata energetske učinkovitosti, o javno – privatnim partnerstvima, poticanju privatnih ulaganja, ugovorima o energetskim učincima, leasingu i drugim zanimljivostima iz domene održivih energetskih ulaganja. Druga panel rasprava bila je posvećena isključivo crowdfundingu kao alternativnom načinu pružanja financijske podrške projektu.

U ciljanim zemljama E-FIX projekta Srednje i Jugoistočne Europe postoji značajan potencijal u praznom hodu za proizvode i usluge energetske obnove. I potencijalni proizvođači energetskih projekata i financijeri suočavaju se s preprekama u pogledu precizne procjene izvedivosti energetskih projekata i postizanja sigurnosti ulaganja. Upravo zato, E-FIX za cilj ima pripremiti europsko tržište, s fokusom na obuhvat članica EU iz različitih pristupnih razdoblja i zemalja u predpristupnoj fazi, na intenzivniju primjenu inovativnih financijskih mehanizama u energetskom sektoru kako bi se olakšale i povećale investicije u energetske projekte i usluge. 

Projekt Energy Financing Mix (E-FIX)

Konferencija je dio EU projekta pod nazivom Energy Financing Mix (E-FIX). Riječ je, naime, o trogodišnjem projektu koji se sufinancira u sklopu programa Obzor 2020, a njegovo planirano trajanje je od 2018. do 2021. godine.

Kroz financijske kampanje projekta nastoji se ostvariti:

  • 48 milijuna eura za nova ulaganja u projekte održive energije
  • 19,0 GWh / godišnje uštede primarne energije
  • 1,6 GWh / godišnje proizvedene energije iz obnovljivih izvora
  • 120 obučenih dionika koji djeluju kao E-FIX ambasadori
  • potaknuti investicije u energetske projekte u vrijednosti ne manjoj od 8.5 milijuna EUR

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz EU bespovratnih sredstava, iznosi 15 milijuna kuna, dok je udio ZICER-a u proračunu 149.750 eura.

Konferenciju su organizirali partneri iz Hrvatske – Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged