tvrđava petrovaradin, novi sad, vojvodina, srbija / 2020.

Glazbeni festival EXIT ipak će se održati i to od 13. do 16. kolovoza 2020.!

Nakon što je epidemijski val koronavirusa završio u većini balkanskih zemalja, Ana Brnabić, srpska premijerka, zamolila je organizatore da se EXIT Festival ne otkaže, već pomakne na kasniji ljetni termin. Ova vijest postala je jedna od vodećih vijesti svjetske glazbene industrije i donijela tako potrebnu nadu za povratak live evenata i vraćanja života u normalu.

Sada, nakon dodatnih konzultacija, novi datumi 20. rođendanskog slavlja najvećeg festivala naše regije i jednog od vodećih festivala svijeta postavljeni su od 13. do 16. kolovoza 2020. godine! Exit tim najavljuje i da će se cijeli događaj organizirati u bliskoj suradnji s Nacionalnim kriznim stožerom Republike Srbije, a kao jedna od mjera će biti smanjen kapacitet festivala na pola, od uobičajnih 55.000 posjetitelja po danu.


Također, bit će zatvoreni pojedini rovovi i opkopi u kojima je inače smješteno oko 40 pozornica i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine EXIT legendarnim, kao što su kolosalna Dance Arena, Main Stage i ikonska No Sleep pozornica, kao i još neke pozornice, sjajit će i ovog ljeta punim sjajem!

Ponovno pokretanje prodaje ulaznica kreće 1. lipnja, dok više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu stiže u nadolazećim danima. Festivalski tim je potvrdio da je veliki broj izvođača izuzetno željan nastupiti ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova pa EXIT festival vide kao mogućnost da se svi skupa ponovo ujedine.

Organizatori festivala EXIT su dobili puno poruka podrške od umjetnika

Ali i drugih glazbenih i sličnih festivala, jer oni održavanje EXIT-a vide kao “šansu za oživljavanje kompletne svjetske event industrije“. Regionalnih turistički eksperti na nedavno održanoj tribini Od otkazivanja do otkaza u sklopu međunarodne konferencije EXIT Strategy, iznijeli su procjenu kako je Srbija napravila “jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest”, jer će upravi mladi biti prvi koji će putovati. Smatraju i da će se u državama koje to prepoznaju, turizam oporaviti brže od drugih.

“Još važnije od oživljavanja muzičke industrije je signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike, koje u prošlom razdoblju nije manjkalo i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo”, rekao je Dušan Kovačević, osnivač glazbenog festivala EXIT. Dušan je dodao i zanimljivu referencu na festivalsku revolucionarnu povijest: “Prije točno 20 godina, nakon desetljeća izolacije i rata u 90-ima, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize.”

O preporuci srpske premijerke Ane Brnabić da se EXIT festival odgodi za kolovoz izvijestili su i svjetski mediji

Slavni britanski list The Guardian je naveo kako je “Srbija uspjela izdržati ovu zdravstvenu krizu bez težih posljedica”. Britanski Telegraf ističe procjenu kako će do kolovoza 2020. epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u cijeloj Europi. I američki Pollstar piše o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosi kako “primjer EXIT-a može pomoći ubrzanju oporavka cjelokupne svjetske glazbene industrije”.

Srbija, kao i mnoge europske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da ukoliko slučajno dođe do novog vala epidemije u pojedinim državama, posjetitelji iz tih zemalja će morati proći PCR test koji će biti besplatan ili izuzetno jeftin. Ipak, srpska premijerka Ana Brnabić smatra kako epidemiolozi očekuju da će situacija u cijeloj Europi do kolovoza biti “u potpunosti pod kontrolom”. Više o festivalu EXIT doznajte na mrežnim stranicama na adresi exitfest.org.

Tagged