europska zdravstvena iskaznica | european health insurance card | 2024.

Europska zdravstvena iskaznica | Vaš ključ za sigurno putovanje Europskom unijom

Europska zdravstvena iskaznica je kartica zdravstvenog osiguranja koja stanovnicima Europske unije unutar Unije te u Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i na Islandu omogućava brže i lakši pristup medicinski nužnim javnim uslugama za vrijeme privremenog turističkog boravka. No, važno je naglasiti kako je europska zdravstvena iskaznica dokaz da pojedinac u državi iz koje dolazi ima valjano zdravstveno osiguranje. Dodajmo i da ona nije jedan od oblika dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Što je uopće europska zdravstvena iskaznica i zašto bi je svi trebali imati?

Brže do potrebne liječničke skrbi

Najvažniji razlog zašto bi svi oni koji privremeno napuštaju Hrvatsku trebali imati europsku zdravstvenu iskaznicu znanu i kao europska kartica zdravstvenog osiguranja je brži dolazak do liječničke skrbi. Europska zdravstvena iskaznica pomaže medicinskom osoblju da vas identificira nakon čega u sustavu može saznati vitalne informacije o vama. A potom i krenuti u sam proces liječenja.

Jako je skupo ne imati europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja

Ako se nađete izvan Republike Hrvatske i potrebna vam je hitna liječnička pomoć, ona će vam biti pružena neovisno posjedujete li europsku zdravstvenu iskaznicu ili ne. Ali pružena liječnička skrb izvan Hrvatske u konačnici može biti jako skupa. Naime, određene države Europske unije sve strane pacijente koje nemaju europsku zdravstvenu iskaznicu liječe u privatnim klinikama. A tamo su cijene liječenja puno veće nego u državnim ustanovama koje pružaju medicinske usluge.

Lakše do povrata novca

Zdravstveni sustav Europske unije funkcionira tako da se pacijentu izvan njegove matične države mora pružiti ista razina medicinske skrbi koja bi mu bila pružena u njegovoj državi. Problem je što zdravstveni sustav u svim državama članicama nije jednak, što znači da ono što je u Hrvatskoj pokriveno obveznim zdravstvenim osiguranjem ne mora biti pokriveno obveznim zdravstvenim osiguranjem neke druge države članice. U tom slučaju turist, odnosno pacijent će u državi u kojoj se nalazi platiti medicinske usluge ali će nakon povratka u Hrvatsku putem EKZO dobiti povrat novca za sve one usluge koje bi Hrvatskoj bile besplatne, odnosno za sve one usluge koje bi u Hrvatskoj bile pokrivene obveznom zdravstvenim osiguranjem.

Iskaznica je besplatna

Europska zdravstvena iskaznica u potpunosti je besplatna! Ne, ovo nije trik. Izdavanje europske zdravstvene iskaznice u potpunosti besplatno. Također, moguće ju je naručiti i online. A za sve one koji putuju u narednim danima predlažemo da izrade svoju karticu u nekoj od poslovnica HZZO-a. I napomenimo, tamo je mogu dobiti u roku od par minuta. Sve što trebate napraviti je na aparatu koji izdaje europske zdravstvene iskaznice upisati svoj OIB i pričekati da aparat izradi vašu karticu.

Manje brige, više uživanja

Napokon ste uspjeli odvojiti vrijeme da sa svojim najdražima pobjegnete na toliko zaslužen odmor izvan Hrvatske. Stoga ne dopustite da ga provedete u stresu. A ono što će vam pomoći da se odmorite i u potpunosti opustite je europska zdravstvena iskaznica. S kojem možete bezbrižno spavati zato što znate da će te do hitne medicinske skrbi brzo i lako u slučaju da se nešto nepredvidivo dogodi na putu.

Ipak, na umu treba imati da europska zdravstvena iskaznica u inozemstvu pokriva samo troškove nužnog, odnosno hitnog liječenja. A za manje zahvate poput otkrhnutog zuba ili nečeg sličnog, ipak bi trebali pričekati povratak u Hrvatsku. I u Hrvatskoj iskoristiti pogodnosti putem svojeg dopunskog osiguranja. Više o ovoj iskaznici doznajte na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na adresi hzzo.hr.

Tagged