ip adresa - mrežni adapter - 2022.

Promjena statičkog u dinamički IP u Windows 10

Standardizirani skup pravila, koji određuje način na koji informacije putuju i kako se prenose unutar mreže, nazivamo protokolom. Svako umreženo računalo koristi IP (Internet Protocol) koji uređuje način na koji računalo komunicira s drugim računalima. Korištenjem Interneta, svakom korisniku dodijeljen je i jedinstveni broj koji sadrži adrese izvornog i odredišnog računala, tzv. IP adresa. Uz pomoć IP-a moguće je identificirati uređaj i lokaciju korisnika.

IP adresa svakog računala jest dvostruka – javna i privatna. Javnu adresu dodjeljuje pružatelj usluga i to je ona adresa koja se koristi na Internetu, a privatnu zadaje usmjerivač ili ruter i koristi se za internu mrežu. I jednu i drugu moguće je identificirati te pronaći koja je točna IP adresa vašeg uređaja.

Kako pronaći moju IP adresu?

Saznati koja je vaša javna IP adresa vrlo je lako i jednostavno. Dovoljno je samo u pretraživač upisati koji je moj IP kako biste dobili odgovor. Osim IP adrese, možete saznati i druge informacije poput trenutne lokacije, podatke o pružatelju usluge ili operacijskom sustavu koji koristite. Ukoliko, iz nekog razloga, ne želite da su te informacije javno vidljive, alatima kao što je VeePN moguće ih je kontrolirati. Odnosno, to vam omogućuje da svoju pravu IP adresu promijenite te da prikrijete lokaciju i druge informacije.

Ako želite saznati privatnu IP adresu to je u operativnom sustavu Windows 10 moguće i to u svega nekoliko koraka:

 • kliknite na Start > u tražilicu upišite cmd > odaberite Command Prompt (Naredbeni redak) > nakon što se prozor otvorio upišite ipconfig > pritisnite Enter;

Kao što je već rečeno, IP adresa je dvostrukog karaktera pa tako, osim javne i privatne, razlikujemo i statičku i dinamičku IP adresu. Glavna razlika među njima jest ta što je statička adresa stalna, a dinamička promjenjiva.

Statička i dinamička IP adresa

Statička IP adresa, nakon što je dodijeljena uređaju na mreži, nikada se ne mijenja i kao takva, ima svojih prednosti za, primjerice, određene web poslužitelje, e-poštu ili oblike poslovanja kojima je bitno da im je lokacija stalna, vidljiva i lakša za pronaći. Moguće ju je zatražiti od pružatelja internetskih usluga, uz dodatnu naplatu, a moguće ju je i samostalno postaviti.

S druge strane, dinamička IP adresa je promjenjiva i sa svakim novim spajanjem na mrežu je drugačija. Njome upravlja DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). To je poslužitelj koji olakšava konfiguraciju dinamičke IP adrese, odnosno eliminira manualni odabir postavki, osiguravajući da su dodijeljenje adrese ispravne. Prednost ove vrste IP adrese jest upravo u tome što je fleksibilnija i jednostavnija za upravljanje.

Kako mogu promijeniti statički IP u DHCP?

Korisnicima operativnog sustava Windows 10 ponuđene su opcije za konfiguraciju mrežnog adaptera – manulano postavljanje na statičku IP adresu ili automatski odabir putem lokalnog poslužitelja Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Koristite li statičku IP adresu i želite je promijeniti, nekoliko je načina kako je možete promjeniti u dinamički IP i to koristeći Settings, Control Panel, Command Prompt ili PowerShell.

Konfiguracija dinamičke IP adrese (DHCP) koristeći Settings

Kako biste konfigurirali mrežni adapter na DHCP umjesto na statičku IP adresu slijedite ove upute:

 1. Otvorite Settings.
 2. Odaberite Network & Internet.
 3. Odaberite Ethernet or Wi-Fi.
 4. Odaverite Network connection.
 5. U odjeljku IP settings section, odaberite opciju Edit.
 6. Koristeći Edit IP settings izbornik odaberite Automatic (DHCP) opciju.
 7. Odaberite opciju Save.

Konfiguracija dinamičke IP adrese (DHCP) koristeći Command Prompt

Da biste se prebacili sa statičke TCP/IP konfiguracije na dinamički dodijeljenu konfiguraciju pomoću DHCP-a s Naredbenim Retkom, koristite ove korake:

 1. Odaberite Start.
 2. Tražite Command Prompt, desni klik i odaberite opciju Run as administrator.
 3. Utipkajte naredbu ipconfig kako biste zabilježili ime mrežnog adaptera i pritisnite Enter.
 4. Utipkajte naredbu netsh interface ip set address “Ime mreže” dhcp (za konfiguraciju mrežnog adaptera da dobije svoju TCP/IP pomoću DHCP-a).
 5. Pritisnite Enter.

Konfiguracija dinamičke IP adrese (DHCP) koristeći PowerShell

Da biste uklonili statičku i aktivirali dinamičku konfiguraciju IP adrese pomoću PowerShella, slijedite ove korake:

 1. Odaberite Start.
 2. Tražite PowerShell, desni klik i odaberite Run as administrator opciju.
 3. Utipkajte naredbu Get-NetIPConfiguration da biste zabilježili broj “InterfaceIndex” za mrežni adapter i pritisnite Enter.
 4. Utpkajte naredbu Get-NetAdapter -Name Ethernet1 | Set-NetIPInterface -Dhcp Enabled kako biste omogućili mrežnom adapteru TCP/IP konfiguraciju pomoću DHCP-a i pritisnite Enter. U naredbi promijenite “Ethernet0” za naziv adaptera koji želite konfigurirati.
 5. Utipkajte naredbu Set-DnsClientServerAddress -InterfaceIndex 3 -ResetServerAddresses kako biste omogućili mrežnom adapteru DNS konfiguraciju pomoću DHCP-a i pritisnite Enter.

Konfiguracija dinamičke IP adrese (DHCP) koristeći Control Panel

Da biste konfigurirali mrežni adapter za korištenje dinamičke IP adrese pomoću upravljačke ploče, slijedite ove korake:

 1. Odaberite Control Panel.
 2. Odaberite Network and Internet.
 3. Click on Network and Sharing Center.
 4. U lijevom kutu, odaberite opciju Change adapter settings.
 5. Desnim klikom odaberite mrežni adapter i zatim odaberite opciju Properties.
 6. Odaberite opciju Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4).
 7. Odaberite Properties.
 8. Odaberite opciju Obtain an IP address automatically.
 9. Odaberite opciju Obtain the following DNS server address automatically.
 10. Pritisnite OK.
Tagged