rebeka ljiljak - ti ni ne znaš | 2022.

Rebeka Ljiljak prvim samostalnim singlom “Ti ni ne znaš” otvara Femme Nouvelle

Rebeka Ljiljak glazbenoj publici već je poznata i to kao članica benda Headoneast. A sada je došao trenutak za njezin prvi samostalni singl, kojeg će predstaviti u sklopu trećeg po redu projekta Femme Nouvelle. Svoj glazbeni zanat pekla je u Headoneastu, u kojem je stekla neprocijenjivo iskustvo. No, kao umjetnica zaželjela je i zasebnu platformu na kojoj će objavljivati autorske pjesme pod vlastitim imenom, zvukom i produkcijom. Tako će Rebeka paralelno nastaviti svoj put u Headoneastu, ali i kao solo pjevačica.

Veliku podršku pruža joj suprug i kolega iz benda, Aleksandar Ljiljak. Međutim, dok je Headnoeast njegova autorska tvornica i igračka, u sadržaj Rebekinog prvog singla nije intervenirao. Do izleta u solo vode došlo je spontano, jer kako Rebeka kaže, inspiracija ne bira ni vrijeme ni mjesto.

A pjesma Ti ni ne znaš nastala kao rezultat suradnje kreativnih i talentiranih žena, savršena je “pjesma ambasador” koja promiče ideju ženskog stvaralaštva. Pjesma prati temu muško-ženskog odnosa te donosi perspektivu žene koja prati, razumije i podržava muškarca na njegovom duhovnom putem, dok istovremeno zahvaljuje na njegovom mraku zbog kojeg je došla do lekcija i spoznaja o sebi i svijetu oko sebe, a da on toga nije ni svjestan.

Femme Nouvelle zamišljen je kao projekt ženskog kantautorstva

Rebeki se u realizaciji projekta Ti ni ne znaš pridružila dugogodišnja prijateljica, glazbenica i redateljica Lea Radolfi. A time je i dodatno osnažen “girl power” moment. Lea potpisuje video spot sniman na Zagrebovom stadionu u Kranjčevićevoj ulici, koji se nalazi u kvartu u kojem su Rebeka i ona odrasle. A suradnja ih je podsjetila i na njihov bend iz osnovne škole, što je dodatno unijelo elana. Ukratko, Rebeka Ljiljak je zahvalni Lei koja je “shvatila njenu viziju i ideju koju želi prenijeti”.

Video prikazuje krajnji klišej onoga što desetljećima smatramo ultimativnim muškim konceptom. Nogometni stadion i djevojke koje apatično prenose poruku upravo na stadionu, mjestu gdje testosteron vodi glavnu riječ. Kako je Rebeki boja fuksije omiljena, zajedno s Leom odlučila je da da trava bude upravo u toj boji, kako bi se stadion dodatno feminizirao.

Rebeka Ljiljak ostavila je svoj pečat u svakoj etapi projekta

Tekst je u potpunosti njezin autorski rad, a glazbu je radila u suradnji s Ana Marijom Šir, koja je zaslužna i za aranžman pjesme. Energije dviju djevojaka toliko su podudarne pa Rebeka ističe kako je ovo samo početak njihove suradnje. Tako udružene ženske snage na pjesmi Ti ni ne znaš u velikom stilu otvaraju novu sezonu projekta Femme nouvelle.

Femme nouvelle je pokazao fantastičan progres ženske kantautorske scene u Hrvatskoj i uvijek mi krao pažnju na najpozitivniji mogući način. Velika je čast biti dio te jake i nezaustavljive zajednice. Žene su danas uistinu sve. One su majke, kućanice, ratnice, autorice, glazbenice, umjetnice, šamanke, gurui… You name it – vrijedne su radnice. Projekt kao glavni motiv ima upravo zajedništvo i međusobnu podršku žene ženi, a tu poruku držim iznimno važnom. Koncept Femme Nouvelle uistinu ima sve elemente jednog značajnog i snažnog ženskog pokreta”, rekla je Rebeka. A više o Rebeki doznajte na njezinoj Facebook stranici.

VIDEO: Rebeka Ljiljak – Ti ni ne znaš

Tagged