meanit x3 pametni telefon :: android 11 go :: 2022.

MeanIT X3 – cjenovno pristupačan pametni telefon koji podržava dvije SIM kartice

Pametni telefon MeanIT X3 spada u skupinu cjenovno vrlo pristupačnih pametnih telefona. Budući da je to tako, od njega ne bi trebalo očekivati puno. No, iako je ovo jeftin pametni telefon, on uopće nije loš – dapače! U principu, osim toga što je malo sporiji kada je opterećen i što mu fotografije nisu savršene, sve ostale funkcije obavlja vrlo korektno. Pa čak možda i više od toga.


Kućište pametnog telefona MeanIT X3 je crne boje i vrlo slično svim ostalim sličnim uređajima koje danas možete naći na tržištu. S prednje strane se nalazi zaslon veličine 5.5 inča ili 13.97 centimetara, a tu je i selfie kamera te zvučnik. Stražnja strana kućišta je zapravo plastični “unibody” poklopac. Skida se cijeli, a predviđeni utor pomoću kojeg ga odvajate od kućišta se nalazi na donjoj desnoj strani. Sam poklopac je sjajne crne boje i njegova površina je potpuno glatka. Ne samo da će se zato lako uprljati, nego će biti i dosta klizav u rukama. No, MeanIT nas je prilično iznenadio sa silikonskom zaštitnom maskom koja dolazi u pakiranju zajedno s telefonom.

Osim poklopca kućišta na stražnjoj gornoj desnoj strani se nalazi i set od tri kamere te LED bljeskalica. Taj naziv “set” shvatite više figurativno. Naime, kada pogledate mobitel X3 sa stražnje strane, vidjet ćete čak tri kamere. No, to je zapravo samo jedna kamera – druge dvije su tu samo iz dizajnerskih razloga, tj. kako bi ovaj mobitel djelovao skuplje. Osim kamera, na dnu stražnje strane se nalazi logotip tvrtke MeanIT kao i otvor za zvučnik. Kada to kućište skinete, na poleđini matične ploče ovog mobitela ćete vidjeti tri poznata utora. Dva su za nano SIM kartice, a jedan za microSD karticu. A tu je i izmjenjiva baterija kompaktne veličine i male težine snage 2000 mAh, no o njoj ćemo opširnije pisati malo kasnije.

Ekran ovog telefona je IPS i velik je 5.5 inča

Pametni telefon MeanIT X3 ima vrlo osnovni ekran od 5,5 inča i IPS ploču. Rezolucije mu je 960×480 piksela, ima omjer 18:9 i dodajmo da je vrlo osjetljiv – reagira već na istovremeni dodir na samo dva piksela. Na samom ekranu se nalazi prozirna zaštitna folija. Preporučamo da ju ostavite barem neko vrijeme jer X3 sigurno nema Gorilla Glass ili neku zaštitu ekrana. Iako je to samo prozirna folija, ipak će donekle štititi ekran od mehaničkih oštećenja ili ogrebotina.

No unatoč niskoj rezoluciji sadržaj koji se prikazuje na ekranu smartfona MeanIT X3 je dosta dobar. Ikonice aplikacija, kao i slova koja se prikazuju, su čiste i jasne, a boje vrlo dobre. Ako Vam je ekran možda presvijetao, što je ponekad običaj kod IPS ekrana, možete na njemu aktivirati i tamni način rada. Dodajmo da će taj mod, osim što će poboljšati vidljivost, malo i smanjiti potrošnju baterije. Također, ekran povremeno može reagirati na lagani dodir, no to, kao i sitna nepreciznost, je za očekivati ​​kod takvih ekrana. Sam ekran svijetli snagom od 278 Luxa. Ako znamo da najbolji ekrani bilježe od 500 pa sve do 2000 Luxa, u praksi ćete, ako koristite ovaj mobitel na dnevnom svjetlu, morati pojačati osvjetljenje na najjače. I da dodamo, to ćete morati napraviti ručno u postavkama, budući da X3 nema senzor za svjetlo.

MeanIt X3 ima skromne, ali za svakodnevno korištenje sasvim dovoljne performanse

Ovaj pametni telefon radi na prilično nepoznatom, a i ne baš brzom, osnovnom 4-jezgrenom Spreadtrum SC7731E procesoru. Njegove četiri ARM Cortex-A7 jezgre rade na taktu od 1,3 GHz, a sve je proizvedeno na 28-nanometarskoj tehnologiji koja je bila aktualna još 2015. godine. Dodajmo i da procesor ima integriranu ARM Mali-T820 MP1 grafiku.

Slično je i sa memorijom – količina radne i interne memorije vrlo je skromna. RAM LPDDR3 je veličine 2GB, no, to je za uređaj ovog cjenovnog ranga sasvim dovoljno. Tu je i 16GB interne memorije, dok se ona može proširiti pomoću microSD kartice veličine do 32GB. Ukratko, hardverska konfiguracija smartfona MeanIT X3 je vrlo osnovna. A kako je mobitel opremljen sa ovako malo RAM-a i ROM-a i budući da znamo da je njegov procesor dosta sporiji od onoga što se od ovakvog tipa uređaja očekuje, nemojte očekivati baš previše. Sve će dobro raditi, no malo sporije. A i nemojte se iznenaditi ako Vam X3 tijekom korištenja bude zapinjao.

Kamera koju ima MeanIT X3 ima 5.5 Mpx

Danas je 5.5Mpx jako mala vrijednost – današnji mobiteli dolaze sa kamerama od 50 ili više Mpx-a. Ali i u praksi mobiteli s takvim kamerama prave vrlo skromne snimke. Tako nekako je i kod ovog modela, no, tu je i nešto što bi moglo “popraviti stvar”. Aplikacija koja upravlja kamerom je zaista dobra – ona pruža dodatne opcije uređivanja fotografija kao i dodatne načine za ručno podešavanje snimanja. Tu je i selfie kamera od vrlo skromnih 2MP. Ona podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, a čak i otključava mobitel, ukoliko imate uključenu opciju Face Unlock.

Dakle, kako zapravo fotografira X3? Reći ćemo – u redu. Ali da bi izvukli zaista najbolje fotografije iz ovog uređaja i njegove kamere od 5Mpx preporučujemo da kameru koristite isključivo u uvjetima vrlo dobre osvijetljenosti. Također, ovaj smartfon može snimati i HD video u rezoluciji od 1280×720 piksela, no, i tu ima jedna napomena – video snima samo u 30 sličica u sekundi.

MeanIT X3 koristi operativni sustav Android 11 GO Edition

Ako se još niste susreli s ovim operativnim sustavom, to je jednostavno “olakšana” verzija sustava Android 11. Praktički, sve je vizualno isto, no tu su GO aplikacije koje su namijenjene za rad na hardverski skromnim uređajima, baš kao što je ovaj. Također, na njega su instalirane samo osnovne aplikacije, kako bi korisnik imao više prostora za svoje aplikacije.

Kako smo već naveli, pri uporabi ovog telefona može doći do povremenih usporavanja rada. No, to se neće primijetiti ako ga koristite za osnovne funkcije, a to pozivi, poruke, chatovi i slično. Ali ako ćete MeanIT X3 koristiti za igranje igara ili pokretanje zahtjevnijih aplikacija, vjerojatno ćete imati problema, točnije, malo duže čete čekati da se sve “izračuna”. A to je rezultat već spomenutog osnovnog hardvera. Igranje igara na ovom uređaju ne preporučujemo, no, ako ćete ih baš morati igrati, na raspolaganju su Vam samo starije i jednostavnije 2D igrice.

Ako Vam se da malo poigrati s ovim telefonom, taj efekt “zapinjanja” možete donekle i pokušati ublažiti. Tako možete u postavkama isključiti aplikacije koje rade u pozadini, a možete i pregledati instalirane aplikacije te obrisati one koje Vam ne trebaju. Također, pazite na to da su vam isključene i sve usluge veze koje trenutno ne koristite, a to su Bluetooth, GPS ili Wi-Fi. Isključivanje svih tih opcija bi moglo pomoći u ubrzavanju rada ovog smartfona, a osim toga, smanjit će i potrošnju energije te produžiti njegov rad.

Baterija može potrajati i cijeli jedan dan

Kao i za sam uređaj i za bateriju se također može reći da ima prilično skromne mogućnosti. MeanIT X3 je opremljen izmjenjivom litij-ionskom baterijom kapaciteta 2.000 mAh. A ona je, iako skromnog kapaciteta, dovoljna da pogoni ovaj mobitel cijeli dan. No, kao i kod svih ovakvih uređaja, što manje koristite uređaj, duže će baterija trajati. Za primjer, ukoliko ćete gledati video sa zaslonom koji je osvjetljen 50%, baterija će izdržati nešto manje od 6 sati.

Iako danas to nije više čest slučaj, uz ovaj mobitel ćete dobiti i punjač. Dodajmo da on ima snagu od 5V/1A i kao takav ne podržava brzo punjenje. Pomoću njega ćete model X3 puniti nešto manje od 4 sata. Zanimljivo da uređaju treba nešto manje od jednog sata da bi se napunio 50%.

Zaključak

Hrvatska tehnološka tvrtka MeanIT nastavlja svoj proboj na low-end tržište pametnih telefona. A to će i ostvariti, budući da je ovaj model smartfona X3 zaista predvodnik svoje klase. Sve ono što se od njega traži on će to i odraditi i to po vrlo povoljnoj cijeni. Naravno, za današnje pojmove ovaj telefon je prilično zastario. Ali oni koji će ga odabrati točno znaju za što će ga koristiti.

MeanIT X3 je idealan “drugi”telefon. To je uređaj koji ćete nositi na kampiranje, pecanje ili u radionicu – na mjesta gdje bi se mogao razbiti ili oštetiti, tj. u prilikama kada Vam je žao koristiti skuplje modele. Njega ćete pokloniti nekome tko još nije imao pametni telefon i samo ga želi iskušati i vidjeti da li je to uopće za njega. Idealan je za djecu, ali može poslužiti i kao mobitel za starije – nećete se previše uzrujavati ako ga razbiju ili izgube u školi, na placu ili u tramvaju. Ali on je i odličan primarni telefon. Samo ga koristite razumno i u skladu s njegovim karakteristikama i mogućnostima i imat ćete pokraj sebe vrlo pouzdanog partnera i to sa dvije nano SIM kartice. Mobilni telefon MeanIT X3 možete kupiti po cijeni od 699 kuna ili 92.77 eura na njihovom web shopu.

MeanIT X3 smartphone – specifikacije

  • Proizvođač: MeanIT
  • Model: MeanIT X3
  • Procesor: CPU Quad-core
  • GSM: Dual SIM, Dual standby, 3G, HSDPA
  • Memorija: RAM 2 GB / ROM 16 GB
  • Ekran: IPS / 5.5 inča
  • Baterija: 2000 mAh
  • Kamera: Zadnja – 5MP & LED flash / Prednja – 2MP
  • Operativni sustav: Android 11 Go edition

Tagged