diahelp aplikacija - dijabetes - 2021.

DiaHelp – aplikacija za mobitel za pomoć u nevolji osobama s dijabetesom

DiaHelp je prva hrvatska i u svijetu jedinstvena, sasvim besplatna, aplikacija za pomoć osobama s dijabetesom. Uz aplikaciju za pametne telefone sustav ima i portal za lociranje, povezivanje i informiranje dijabetičara. Njih se povezuje pomoću virtualne zajednice osoba s dijabetesom, njihovih obitelji i prijatelja.

Dijabetes je 2020. godine u Hrvatskoj bio treći uzrok smrti među bolestima. Taj podatak, kao i činjenica da je, kao kod malo koje druge bolesti, samoregulacija pacijenta od presudne važnosti, ukazuje na izuzetan značaj koji nova aplikacija može imati u poboljšanju kvalitete i spašavanju života dijabetičara. Dodajmo da je dijabetičara po procjenama u Hrvatskoj danas približno pola milijuna.


Kvaliteta života i osjećaj sigurnosti ovise o dostupnosti opreme bez koje osoba s dijabetesom ne može preživjeti. Također, potrebna je i pomoći druge osobe u slučaju nužde. DiaHelp aplikacija osmišljena je tako da osigurava brzu i učinkovitu pomoć u slučaju gubitka medicinskih pomagala o kojima ovisi život dijabetičara, u akutnim i po život opasnim stanjima ketoacidoze i hipoglikemije.

Život s dijabetesom zahtijeva iznimnu odgovornost i ovisnost o medicinskim pomagalima i lijekovima

No, tu je i da pruži podršku i međusobno umrežavanje dijabetičara. Ujedno je i izvor najnovijih vijesti u svijetu dijabetesa u kojem je tehnološki napredak tijekom posljednjih decenija značajno povećao kvalitetu i produljio život bolesnika. Konkretno, u slučaju da član DiaHelp zajednice bude pokraden, izgubi, zaboravi ili uništi svoje pomagalo ili lijek (trakice, lancete, senzor, inzulin, igle…), uključivanjem SOS gumba na aplikaciji alarmira korisnike u blizini. Uz alarm, šalje se i molba za pomoć u opremi.

U slučaju da se korisnik aplikacije osjeća loše, aktiviranje Panic gumba alarmira korisnike u blizini. Uz alarmiranje, šalje i predefiniranu SMS poruku unaprijed odabranim članovima obitelji i prijateljima. Dodajmo da je lokacija osobe u nevolji dio poruke. Uz to, alarmirano može biti više osoba, što povećava šansu da nužna pomoć stigne što brže.

DiaHelp aplikacija novootkrivenom dijabetičaru ili onom koji se tek doselio u novi grad uz pomoć aplikacije može locirati druge korisnike

Može ih upoznati s njima razmjenjivati savjete, iskustva i informacije. Pored toga, korisnicima aplikacije dostupne su najnovije vijesti iz svijeta dijabetesa, tekstovi o prehrani i tehnologiji. Prate se i najnovije metode kontrole šećera u krvi, kao i priče o životu s dijabetesom s portala DiaHelp.net.

Aplikacija DiaHelp dizajnirana je za iPhone i Android pametne telefone, a dostupna je na App Storeu i Google Playu. Nakon instalacije DiaHelp aplikacije na pametni telefon korisnik ili korisnica kreira profil u koji su uključeni bitni podaci o njegovom/njenom dijabetesu. Aplikacija koristi lokalni SMS sustav i najbolju dostupnu cloud tehnologiju. Popularizacija i veći broj korisnika – dijabetičara tipa 1 i tipa 2 – u ovoj početnoj fazi primjene aplikacije ključni su faktori za postizanje cilja autora DiaHelpa. To je stvaranje široke zajednice korisnika koja si međusobno pomaže.

Suosnivači i kreatori DiaHelpa su Davor Skeledžija (izvršni direktor), Ivo Polić (operativni i tehnički direktor), Daniel Pavlović (direktor marketinga) te Andrijana Buklijaš Skeledžija (financijska direktorica). Dodajmo da je Davor Skeledžija urednik portala naInzulinu.com i dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Uz to bivši je predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva, bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala.

Besplatna DiaHelp Aplikacija ima tri osnovne namjene

  • kada se osoba s dijabetesom osjeća loše može poslati zahtjev za pomoć koji se prosljeđuje ranije definiranim kontakt osobama u SMS-u zajedno sa geolokacijom i svim DiaHelperima u blizini (DiaHelperi – osobe s instaliranom aplikacijom)
  • kada izgubi neku od medicinskih potrepština može poslati poziv u pomoć koji se isporučuje svim DiaHelperima na određenoj udaljenosti, s geolokacijom osobe u problemu
  • informiranje, edukacija i osnaživanje osoba s dijabetesom

Aplikacija je namijenjena svim osobama s dijabetesom, obitelji i prijateljima. Potpuno je besplatna! i u potpunosti je osmišljena i napravljena u Hrvatskoj. DiaHelp aplikacija koristi najmodernije softverske tehnologije i dostupna je za iPhone i Android mobitele. Naravno, usprkos modernoj tehnologiji – ova aplikacija nije zamjena za Hitnu pomoć!

Tagged