Apple povlači aplikacije WhatsApp i Threads s kineskog App Storea

Ako ste korisnik tvrtke Apple u Kini, uskoro putem App Storea nećete moći pronaći, a samim time niti preuzeti, aplikacije WhatsApp i Instagram Threads. Naime, tvrtka Apple je priopćila da povlači aplikacije WhatsApp i Threads s App Storea, a kako bi ispoštovala naređenje kineskog internetskog regulatora interneta. Naime, ta državna cyberspace agencija je naredila uklanjanje tih aplikacija zbog “zabrinutosti za nacionalnu sigurnost”. Apple dodao da se s tim navodima agencije ne slaže. No, tvrtka je obvezna slijediti zakone zemalja u kojim posluje pa će “sukladno odluci i postupiti.

Zanimljivo, ova zabrana tih aplikacija dolazi u vrijeme kada Senat SAD-a glasa o zakonu koji bi mogao dovesti do zabrane kineske aplikacije TikTok u toj zemlji. A vjerojatno potaknuti tim aktivnostima cyberspace administracija je zaključila kako američke aplikacije WhatsApp i Threads predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost. I dodajmo, kada ova odluka stupi na snagu, to će biti kraj za te dvije aplikacije u kineskom internetskom prostoru.

A njega nadzire “veliki kineski vatrozid”, poznat kao “Great Firewall of China”. On predstavlja složeni sustav kontrole internetskog prometa koji kineska vlada koristi kako bi nadzirala, filtrirala i ograničila pristup određenim internetskim sadržajima. Ovaj sustav uključuje razne tehnološke i regulatorne mehanizme, uključujući blokiranje web stranica. Ali tu je i filtriranje ključnih riječi u pretraživanju, praćenje komunikacija korisnika te uspostavljanje cenzure i kontrole sadržaja na internetu. Glavni cilj vatrozida je očuvanje političke stabilnosti i kontrola nad informacijama koje se distribuiraju unutar Kine, često na štetu slobode izražavanja i pristupa informacijama. Više o tvrtci Apple doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Apple Reacts to Their New EU App Store Rules

Tagged