ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI      
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
pravosudni čekić
 
anticipirane naredbe - nov institut u području prava zaštite ranjivih osoba
 
Dan otvorenih vrata javnih bilježnika posvećen zaštiti potrošača i anticipiranim naredbama
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska scena > #JavniBiljeznik
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
Hrvatska javnobilježnička komora (HJK) obilježila je Europski dan građanskog pravosuđa Danom otvorenih vrata tijekom kojega su zainteresirani građani mogli posjetiti javnobilježničke urede i poslušati predavanja o zaštiti potrošača i anticipiranim naredbama.

O zaštiti potrošača u sjedištu Komore govorila je javnobilježnička prisjednica Željka Belić izlaganjem o Zakonu o stambenom potrošačkom kreditiranju u kojem su predočeni značenje klauzula u ugovorima o kreditu, ciklus financiranja, karakteristična sredstva osiguranja te prava građana kao potrošača.
Javni bilježnici na raspolaganju za pouke o pravnim posljedicama sklapanja ugovora

"Bankarski jezik bez sumnje zna biti kompliciran i teško razumljiv. Uočeno je kako su stranke u praksi sklone preskočiti dijelove ugovora koje ne razumiju iz prvog pokušaja te s nestrpljenjem čekaju kraj solemnizacije. Od financijske krize je ipak porasla svijest građana, a središnja je poruka da stranke imaju pravo na punu informiranost i pouku o pravnim posljedicama sklapanja ugovora, za što im na raspolaganju stoji upravo javni bilježnik", istaknula je Belić.

Izlaganje o anticipiranim naredbama održala je javnobilježnička prisjednica Sandra Skala. Anticipirane naredbe su izjave kojima davatelj izjave uređuje određene odnose u budućnosti. Daju se u zakonom propisanom obliku pred javnim bilježnikom koji sastavlja odgovarajuće isprave i strankama objašnjava pravne posljedice, kažu u Komori.Tako davatelj izjave prema Obiteljskom zakonu može odrediti skrbnika maloljetnog djeteta za slučaj vlastite smrti, posebnog skrbnika, ili dati anticipirane naredbe o određenim medicinskim postupcima. Prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama se na isti način određuje osoba od povjerenja koja će biti ovlaštena dati ili uskratiti suglasnosti na određene medicinske postupke.

Obvezujuće izjave primjenjuju se kod osoba koje uslijed zdravstvenog stanja (npr. Alzheimerova bolest) ili stila života (ovisnosti) znaju da mogu izgubiti sposobnost rasuđivanja pa žele odrediti osobu koja će umjesto njih brinuti o njihovoj dobrobiti. Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama propisuje vođenje registra te statistički podaci ukazuju na porast primjene ovog instituta u praksi.
Anticipirane naredbe - nov institut u području prava zaštite ranjivih osoba

"Anticipirane naredbe predstavljaju relativno novi institut našeg pravnog poretka i uvedene su u područje obiteljsko - pravnih i statusnih odnosa Obiteljskim zakonom iz 2014. godine. Njima zakonodavac snažno afirmira načelo autonomije volje pojedinca, jer mu omogućuje da u vrijeme dok je poslovno sposoban, izjavom danom u strogo propisanoj formi (javnobilježnička isprava), unaprijed odluči o različitim životnim situacijama za slučaj njegove buduće nesposobnosti da takve odluke donese samostalno. Omogućavanjem davanja obvezujućih uputa odnosno izražavanja želja o statusnim pitanjima i pitanjima vezanima za zdravlje ili liječenje pojedinca za slučaj njegove buduće nesposobnosti, dodatno promiču pravo na privatnost i samoodređenje svakog pojedinca", zaključila je Skala.

Predsjednica Komore, Lucija Popov izjavila je da je Dan otvorenih vrata postao tradicionalna manifestacija kojom bilježnici žele skrenuli pažnju da je riječ o službi koja vodi računa o pravnoj zaštiti građana.
 
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2018. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2017.
 
 

 
 
            home   kontakt   sitemap   pretraga
 
 

 
 
Vezano uz temu: xxx
Aktualne novosti na zagrebačkoj kulturnoj sceni.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
k.v.
28. listopada 2018.
 
 

 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb