sunce | 2020.

Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA | Znanstveno-popularno predavanje održat će se u Zvjezdarnici u srijedu, 29. siječnja 2020. godine

U prostorijama Zvjezdarnice Zagreb koja se nalazi na Gornjem gradu u Opatička ulici 22 održat će se popularno predavanje na temu “Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA”. Predavanje je na rasporedu u srijedu, 29. siječnja 2020. godine, s početkom u 20 sati. Predavač je dr. sc. Roman Brajša s Opservatorija Hvar, a ulaz na predavanje je slobodan.

ALMA je skraćenica za Atacama Large Millimeter / submillimeter Array. A to u prijevodu na hrvatski jezik znači Veliki milimetarski / submilimetarski postav u Atacami. Radi se o sustavu od 66 radioteleskopa od kojih svaki ima promjer antene 7 ili 12 metara. A ovaj teleskop je smješten u pustinji Atacama u sjevernom Čileu, blizu granice s Bolivijom. Njegov položaj na nadmorskoj visini od oko 5000 metara u Andama u kombinaciji sa suhom pustinjskom klimom omogućava prijem radiovalova valnih duljina od nekoliko milimetara i manje.

ALMA spada među najveće astronomske projekte na Zemlji

Na većini drugih mjesta na Zemlji radiovalovi tih valnih duljina ne mogu proći kroz atmosferu Zemlje zbog apsorpcije vodenom parom. ALMA spada među najveće astronomske projekte na Zemlji i zbog velikih troškova zajednički ga vode znanstvene institucije iz Europe, Sjeverne Amerike i Istočne Azije. Radioteleskop ALMA može promatrati gotovo sve vrste astronomskih objekata, uključujući i Sunce.

Na predavanju bit će opisano kako funkcionira ALMA, bit će predstavljeni glavni rezultati dosadašnjeg rada te rezultati prvih promatranja Sunca u čemu je sudjelovao i autor predavanja. Također će biti ukratko opisani dosadašnji rezultati HRZZ projekta kojeg je glavni istraživač autor predavanja. Više o ovom radioteleskopu doznajte na Wikipediji.

Tagged