vinarija jakovac / 2022.

Vinarija Jakovac – upoznajte Ognjena i Ozrena, braću koja u Erdutu stvaraju vrhunska vina

Zagrebački dečki Ognjen i Ozren braća su koja su završila građevinu, no dugogodišnji hobi bila im je obiteljska vinarija Jakovac. A iz ljubavi prema djedovini svoj hobi su pretvorili u dodatno zanimanje. Ognjen ima 32 godine, a Ozren 34. Kao inženjeri građevine najprije su pomagali ocu, a potom se rodila i ljubav prema vinima.


Što su više pomagali ocu otkrivali su ljepote i čari vinarstva. Iako su urbano odgajani i stasali u Zagrebu, sve im se više sviđala priča razvoja ruralnog područja – gdje se njihovi vinogradi nalaze. Životni put zadržao ih je u Zagrebu, ali i odveo u Slavoniju, točnije u Erdut gdje su pokrenuli pravu malu revoluciju u vinarstvu.

Što su više bili uključeni u proces proizvodnje vina uvidjeli su da tu postoji veliki potencijal

“Budući da je vinarija udaljena samo tri sata od Zagreba i da se uglavnom u vinariju odlazilo vikendima, u nekom trenutku shvatili smo da ta rastrganost između Erduta i Zagreba jednostavno ne može funkcionirati. 2015. godine otac nam je u potpunosti prepustio vinariju. Tada smo shvatili da želimo razvijati i graditi nešto svoje – roditi svoj mali projekt. Putovanje u Erdut postajalo je sve češće, a obaveze uz vinariju uzimale su svaki slobodan trenutak, Na kraju smo i jedan i drugi morali sav svoj angažman usmjeriti prema vinariji”, rekao je Ognjen Jakovac. Dodajmo da se on 2016. odlučio s bratom na aktivan razvitak boutique vinarije s vrhunskim vinima.

Njihov posao vinara zahtijeva veliku ljubav prema poslu. Što zbog dislociranosti i konstantnog putovanja, što zbog dugog procesa proizvodnje. Tu se ubraja čekanje, ali i kompleksnost procesa proizvodnje koji uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, sazrijevanju grožđa i uvjetima berbe. Svaka godina nosi nešto novo i dosta je neizvjesnosti i rizika. To je ponekad adrenalin i motivacija za braću, a ponekad veliki teret s kojim se moraju nositi. Vinarstvo je proces koji se gradi godinama. A za dobro, odležano vino potrebni su mjeseci rada, truda, ljubavi i strpljenja.

Teško je uskladiti nadziranje cijelog procesa u Slavoniji iz Zagreba

Pogotovo kada imate obitelj s kojom želite provoditi svo vrijeme ovoga svijeta. Izazovno je i zahtjeva puno odricanja što se naravno na kraju i isplati. Ali u onim trenucima kada lošiji segmenti prevladaju, a takvih je u 2020. i 2021. bilo mnogo s obzirom na pandemiju koronavirusa i situaciju s plasmanom vina, vam se cijeli trud i odricanje stavljaju na kušnju. Izazovi za nas, vanjski ili unutarnji ne prestaju. No, možemo reći da kao i grožđe i mi sazrijevamo kroz cijeli ovaj period. Od svakog vremena učimo nešto novo”, dodaje Ozren, koji se s bratom prometnuo među bolje domaće vinare.

Vinarija Jakovac nalazi se na obroncima Dalj planine, točnije u samoj sredini Erdutskog vinogorja. Geografski gledano, radi se prirodnom fenomenu. Erdutski poluotok omeđen je s tri strane moćnim Dunavom, dok su vinogradi smješteni na južnim obroncima Erdutskog vinogorja na uzvisini preko 130 metara nadmorske visine. A njih prati puno sunčanih dana i idealnog rasporeda oborina, koji čine jedne od najpovoljnijih uvjeta za uzgoj vinove loze. Ognjen i Ozren Jakovac bave se time još od djeda, oca njihove majke, a vinarija je osnovana prije 40 godina. Danas se mogu pohvaliti da je ona jedna od najmodernijih.

Usudili bi se reći da danas vinarija Jakovac ima možda najsuvremeniju opremu

“Pri tome konkretno mislimo na automatiziranu preradu grožđa, ali i na sustav kontrolirane fermentacije vina. Imamo i mogućnost hlađenja i grijanja samih inox tankov te punjenja vina u boce, prilikom čega smo nabavili automatsku profesionalnu punilicu za vino. Jako je važno napomenuti da na vino kao gotovi proizvod utječe puno faktora i potrebno je smanjiti maksimalno rizik i kontakt vina sa negativnim elementima kao što su mikrobilogija, kontakt sa zrakom i drugi. Baš iz toga razloga bili smo primorani nabaviti novu, kvalitetnu opremu koja je ujedno i jako skupa, ali nam daje jednu sigurnost u proizvodnom procesu koji se naravno odražava i na kvaliteti vina“, objašnjavaju nam ova vrijedna braća koja se mogu pohvaliti s čak sedam vrhunskih vina od kojih su neka i nagrađivana na svjetskim natjecanjima.

“U vinogradu imamo brojne sorte grožda. Tu su Graševina, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muškat žuti, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Kao monosortno vino proizvodimo Graševinu, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Caberenet Sauvignon Rose i Muškat žuti, dok nam u blend ulaze crne sorte vina koja se posebno njeguju i odležavaju u drvenim bačvama. U blend crnih vina ulazi jedna od napoznatijih svjetskih crnih kupaža, spoj Cabernet Sauvignona i Merlota. Rose je adut za proljetnu i ljetnu sezonu baš zbog svojih zavodljivih aroma šumskog voća i malina te povećanih kiselina”, dodaje Ognjen.

Vinarija Jakovac radi i bijelu kupažu Graševina i Sauvignona poznatu kao bijeli cuvee

“On se konzumira u širokoj potrošnji, a jednako se sviđa i ženama i muškarcima. Uz standardni asortiman vina proizvodimo i pjenušce – Blanc de Blanc pjenušac od vina Chardonnay i pjenušac Rose dobiven sekundarnom fermentacijom u boci iz sorte Cabernet Sauvignon. Najzastupljenija sorta u vinogradu je Graševina. Omjer naših nasada 65% za bijele sorte i 35% za crne sorte”, otkriva Ognjen Jakovac.

Ako možda niste znali, slavonska vina imaju veliku tradiciju i postojanost te veliku zastupljenost u hrvatskom vinarstvu. Svi znamo da je Graševina najzastupljenija sorta vina u Hrvatskoj, a Slavonija je izvorna regija za njezin uzgoj. Govoreći o blagim padinama sami uzgoj grožđa čini proces vrlo pogodnim za obrađivanje, branje i nadziranje za razliku od nekih drugih lokacija i regija čija dostupnost može otežavati proces proizvodnje i uzgoja grožđa.

2022. godine vinarija je poradila i na vizualnom identitetu

“Htjeli smo naglasiti našu specifičnost – dva brata s upečatljivim i sličnim imenima. Htjeli smo naglasiti tu obiteljsku priču jer ona seže još od naše djedovine. Interesantno je da smo obojica odlučili ići u tom smjeru, a rijetki su takvi zajednički interesi u jednoj obitelji. Etiketa je važna koliko i sadržaj boce, a istraživanja pokazuju da ljudi često vina biraju prema zvučnosti ali i prema vizualnom identitetu. Imamo sjajne kritike što se tiče našeg vizualnog identiteta”, dodaje Ozren koji s bratom ima puno planova za svoju vinariju.

Dečkima je namjera okruniti svoj rad i trud. Želja im je osvajati vinske nagrade, ali i dalje modernizirati svoju vinariju. Dugoročni cilj im je napraviti modernu kušaonicu te vinariju urediti na svjetskoj razini kako bi mogli primiti brojne vinoljupce te prenositi svoju strast, ljubav i zanimljivu priču o ovom vinskom putovanju. A do tada, ovu složnu braću možete pratiti putem njihove mrežne stranice na adresi vinajakovac.hr.

Tagged