street food na slavonski način "reci božić" | advent u zagrebu 2019

Street food na slavonski način | Delicije Požeško- slavonske županija uveličat će Advent u Zagrebu 2019

Domaći čvarci iz okolice Požege pravi su hit, a oni su i idealna street food hrana. Ova ukusna delicija bila je najbolji uvod u birane specijalitete kojima je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije na Adventu u Zagrebu predstavila bogatu eno-gastro ponudu. Ispred četiri adventske kućice u okviru manifestacije Reci Božić za predjelo se, uz već spomenute čvarke, servirala slavonska šunka, slanina, sir i nezaobilazni kulen, za glavno jelo ukusni funky burgeri sa slavonskom svinjetinom, potom krpice s kupusom i za kraj buncek u sendviču. Uz mirisnu slavonsku šljivovicu u prohladnom danu grijači nisu bili potrebni, a vrhunska vina i pjenušci stigli su iz Kutjeva, jednog od tri vinogorja Požeško-slavonske županije.

“Za gurmanski doživljaj naše županije nismo slučajno odabrali novu lokaciju u okviru Adventa u Zagrebu. Tu je naglasak na ekologiji i ekološkim materijalima, a upravo te principe podržavamo i u Požeško-slavonskoj županiji poznatoj zelenoj destinaciji na čijem je području Park prirode Papuk, hrvatski geopark pod zaštitom UNESCO-a. Pokazali smo kako uspješno spojiti trendove moderne i tradicionalne kuhinje. A svi koji kušaju slavonske specijalitete požele nas posjetiti”, ističe Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

“Favorit slavonske hladne plate su čvarci s paprikom koji se proizvode u okolici Požege. A posebno smo poznati po rolanom odojku te porkwichu i steakwichu, pravim iznenađenjima za nepce. Naše kobasice su bez aditiva, od kvalitetnog domaćeg mesa”, rekao je požežanin Nikola Stanišić, jedan od vlasnika Funky Fooda.

Adventska street food manifestacija “Reci Božić”

Slavonska jela u street food varijanti sjajan su način da se urbana publika upozna s raznolikošću i ljepotom kuhinje Požeško-slavonske županije. Njezin poznati brend Okusi Zlatne Slavonije predstavljen je i u novoj eno-gastro brošuri županijske turističke zajednice. I dodajmo, prezentacija u Zagrebu organizirana je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Istražujući različite materijale te mogućnosti ponovne upotrebe, Udruge Priroda za sve od 29. studenoga 2019. do 1. siječnja 2020. godine organiziraju prvi održivi Božić u Zagrebu – RECI Božić. Cilj događanja je potaknuti posjetitelje na odgovorno ponašanje prema okolišu u božićno vrijeme kada se stvaraju velike količine otpada. Vlastitim primjerom želimo pokazati kako Božić može biti bajkovit i to ukoliko se koriste stari predmeti. Naime, oni nerijetko svoje mjesto, umjesto kao božićna dekoracija, pronađu u spremniku za otpad.

Ugostitelji, koji su smješteni u posebno dizajniranim adventskim kućicama, a koje su naslovljene stihovima nekih od najpoznatijih božićnih pjesama, koristit će biorazgradiv pribor za jelo. Uz to, piće će osim u biorazgradivim čašama i elegantnim staklenim teglama posluživati i u autohtonim hrvatskim bukarama u modernoj izvedbi. Rani prijepodnevni sati na prvom održivom Božiću rezervirani su za predstave i radionice. A tijekom večernjih sati na pozornici će se izmjenjivati vrhunski glazbenici.

RECI Božić u petak, 29. studenog, otvaraju Cinkuši, suvremeni čuvari Hrvatske tradicije

Dodajmo da će do kraja 2019. godine na pozornici koju krase licitarska srca nastupiti Saša Lozar, BOA II, Stampedo i Neki Novi Klinci. A za dobro raspoloženje ponedjeljkom od 20 sati zadužen je Studio smijeha. U sklopu manifestacije na Trgu Ante Starčevića, tj, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, na prostoru istočno od hotela Esplanade, postavljena je i prva božićna recikliranu šuma u Hrvatskoj na kojoj su marljivo radili učenici osnovnih i srednjih škola. A posebna atrakcija bit će solarni Christmas star wall koji će poslužiti kao mjesto za fotografiranje. Naine, cilj je iskoristiti sunčevu energiju za osvjetljenje. Sve kako bi posjetitelji sa prvog održivog Božića ponijeli najbolje fotografije i najljepše uspomene.

Podršku prvom održivom Božiću u Zagrebu dao je i Grad Zagreb koji je manifestaciju proglasio od iznimnog značaja za Grad. Ali i Zagrebački holding i negove podružnice Zrinjevac i Čistoća. Naime, oni će osigurati spremnike u koje će posjetitelji moći razvrstavati otpad. Također, manifestacija RECI Božić održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Više o Adventu u Zagrebu doznajte na mrežnim stranicama na adresi adventzagreb.hr.

Tagged