slavonska kobasica :: 2023.

Slavonska kobasica postala 41. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Slavonska kobasica je dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla! To je objavila Europska komisija u Službenom listu Europske unije od petka, 24. ožujka 2023. godine. Tako je tim činom ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.


Dodajmo da je postupak zaštite naziva Slavonska kobasica pokrenula je Udruga Čuvari slavonske tradicije. A ona je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod tim imenom. Točnije, Slavonska kobasica je trajna fermentirana kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine.

Udio mesa u ovoj kobasici iznosi najmanje 70 % uz dodatak kuhinjske soli i raznih začina. A oni su usitnjena slatka i ljuta crvena paprika, mljeveni papar i češnjaka, a sve to se nadjeva u svinjsko tanko crijevo. Proizvodni postupak traje ove kobasice najmanje 45 dana. U tom se vremenu nadjeveno svinjsko tanko crijevo podvrgava procesima fermentacije, dimljenja, sušenja i zrenja.

Slavonska kobasica je izdužena kobasica valjkastog oblika koja se proizvodi na području Slavonije

Ovitak joj je tamnosmeđe do crvenkaste boje, a tekstura čvrsta i elastična. Presjek nadjeva je smeđe do tamnocrvene boje, osim masnog tkiva koje može biti bijele do narančaste boje. Mozaičnog je izgleda zbog ravnomjernog rasporeda i veličine komadića mesa i masnog tkiva. Izvana ima miris po dimu drva jasena, graba ili bukve, a iznutra po fermentiranom mesu i češnjaku. Okus je skladna kombinacija fermentiranog mesa, soli, češnjaka, paprike i mljevenog papra, što daje blagu ljutost bez gorčine i kiselosti.

Proizvodnja Slavonske kobasice, osim što predstavlja gastronomski identitet Slavonije te se nalazi i u njenoj turističkoj ponudi, dio je i tradicije, kulture i načina života lokalnog stanovništva tog kraja, jer je proizvod nastao iz tradicionalne svinjokolje kao jednog od najvažnijih običaja slavonskog sela. I dodajmo, specifikaciju proizvoda Slavonska kobasica možete pogledati ovdje.

Tagged