shish kebab 2019

Slanina je neodoljiv, ukusan i zdrav specijalitet, dodatak jelu ili začin, a posebno ako je domaći i slavonski

Kao specijalitet, dodatak jelu ili začin – svejedno je! Neodoljivog je mirisa, sjajnog je okusa u svim varijantama, ali je i dobar izvor energije. Daje nam osjećaj sitosti, a osim što je ukusna izvrsna je zamjena za sol. Riječ je o slanini, tradicijskoj namirnici u Hrvatskoj, koja je osobito tražena ako se proizvodi od crne slavonske svinje poznate po mesu iznimne kvalitete. Slanina se odlično sljubljuje i s plodovima mora. Ako ne vjerujete, sljedeći puta kad radite rižot od liganja ili hobotnicu s bobom, najprije na crvenom luku popržite malo slanine. Uživat ćete u eksploziji okusa. Dokazano, slanina ne ubija. Naprotiv, skandinavska i kanadska istraživanja potvrdila su pozitivne učinke prirodnih masti, a osim toga odavno je poznato da debljaju ugljikohidrati.

Idealna je u kombinaciji s najjednostavnijim jelima koja se brzo pripremaju pa kada pečete jaja najprije popržite malo špeka, poprženu na sitne komadiće možete dodati raznim salatama, a u kombinaciji s povrćem na ražnjiću s roštilja neodoljivog je okusa.

Nutricionisti savjetuju povremenu konzumaciju, dva do tri puta tjedno i to oko 30 grama dnevno. Prednost, naravno, daju domaćoj slanini koja je poželjna namirnica u preporučenim količinama. Slanina je u Slavoniji nezaobilazan specijalitet i tamo je nude na sve načine.

U Požeško – slavonskoj županiji u kombinaciji s vinom čak je dobila i svoj festival – Slanvin. Na njegovom četvrtom izdanju, u subotu, 18. svibnja 2019. godine, u Sportskom centru Kaptol, najbolji majstori pečenja iz cijele Slavonije demonstrirat će kako se peče poznata slaninska ruža na otvorenoj vatri na štapu, a osim okusa ocjenjivat će se i umjetnički dojam. Tako će, uz odličnu zabavu i dobro vino, ljubitelji slanine doći će na svoje!


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged