leo patalinghug - tržnica dolac, zagreb - 2020

Prirodne i kulturne znamenitosti Zagreba i okolice u kulinarskoj emisiji “Recepti oca Lea”

Hrvatska kultura, tradicija i prirodne ljepote uz kulinarske specijalitete bile su tema četiri epizode, koje imaju višemilijunski doseg gledatelja diljem svijeta posredstvom EWTN-a koji putem 11 televizijskih kanala na više jezika pokriva više od 275 milijuna televizijskih kućanstava u više od 145 zemalja. Otac Leo Patalinghug, katolički je svećenik iz Baltimora, član zajednice posvećena života Voluntas Dei, vrsni kuhar koji je pohađao poznatu talijansku kulinarsku školu Cordon Bleu Perugia i urednik i voditelj televizijskog programa. Nakon što je zaređen, ugradio je svoje kulinarske vještine i druge talente u pokret “Milost prije obroka” (Grace Before Meals) kojem je cilj ponovno okupiti i jačati obitelji oko obiteljskog stola i zajedničkih obroka.


U EWTN-ovoj kulinarskoj emisiji Recepti oca Lea gledatelji neće naučiti samo kako pripremiti odličan obrok za svoju obitelj, već će biti poučeni i u vjeri, a posebno u povezanosti hrane s Crkvenim naukom. Otac Leo tako hranom za tijelo, um i duh te vjerom i humorom zbližava sve ljude jer kako kaže: “Ovo nije samo kulinarska emisija, nego emisija o vjeri koja se služi jedinstvenim sredstvom – jezikom koji svi razumiju, a to je hrana.”

U epizodama koje su snimane u Hrvatskoj predstavljene su zagrebačka katedrala, njezina riznica i vječni dom blaženog Alojzija Stepinca, mjesto brojnih kulinarskih inspiracija – tržnica Dolac, samostan Lužnicu, hrvatsko nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke kao i prekrasne turističke lokacije Zadra, kulturna i vjerska baština katedrale svete Stošije, nedovoljno poznato svetište svetog Šimuna starca u kojem se čuva sarkofag s njegovim tijelom, skrivena klauzurna tajna benediktinskog samostana i muzeja te dalmatinska ravnica Kraljevskih vinograda. Ove snimke Hrvatskih ljepota koje su obišle svijet, životopisna su turistička i hodočasnička razglednica Lijepe Naše.

Kao i uvijek, u Receptima oca Lea najvažniji sastojci su ljudi i njihove životne priče, koji su gosti njegove svake emisije.Kao iskustvo druženja s ljudima koje je ponio iz Hrvatske – otac Leo je istaknuo – važnost vjere i obitelji u našoj kulturi te nada koja nikad ne može biti ugašena, što dokazuju preživljene ratne strahote prošlog stoljeća.

Ova emisija koju možete pratiti nedjeljom u 14.30 sati na Laudato televiziji oduševit će vas kulinarskim umijeća oca Lea koji s lakoćom spaja okuse i mirise, prirodne i kulturne ljepote Zagreba i Zadra kao uz naviještanje evanđelja porukama koje će dotaknuti vaše srce i začiniti vašu vjeru.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged