craft pivo zlatna slavonija / 2022.

Pivo iz Zlatne Slavonije – dolazi nam craft revolucija iz Pakraca i Pleternice

Ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac – to je sve što nam treba za odlično pivo. Iako zvuči jednostavno, svaki proizvođač ima svoj tajni recept koji čini razliku… A u Požeško-slavonskoj županiji kuha se nešto posebno. I to već neko vrijeme. Jeste li probali odlična craft piva iz Pakraca i Pleternice koja savršeno idu uz kulen, kulenovu seku, slavonske kobasice i čvarke? To ćete otkriti posjetite li Slavonicu u Pakracu i Franz u Pleternici, dvije sjajne craft pivovare u Zlatnoj Slavoniji. U njihovim proizvodima uživa sve više ljubitelja piva, pa kad ste na proputovanju ovim dijelom Hrvatske svratite i vi.


Svoje prvo pivo – amber aleMarko Barčan je skuhao prije četiri godine u loncu od 50 litara i darovao ga ocu za rođendan. Sve ostalo je povijest. Ovo pivo dobilo je ime Grof, a Grof je uskoro dobio Groficu, ugodan american pale ale. Plemićka priča vrhunskog okusa zaokružena je dominantnom Caricom, intrigantnom indian pale aleom.

Imena za prva dva piva nisu se tražila dugo

Ona su inspirirana grofovskom obitelji Janković koja je obilježila bogatu povijesti Lipika i Pakraca. A tako se i s Caricom, koja nosi ime po Mariji Tereziji, nastavilo u istom stilu. Živi slobodno, pij kao grof! slogan je ove male obiteljske pivovare. Danas je Slavonica sastavni dio pakračkog itinerera, mjesto koje morate posjetiti kad ste u gradu podno Psunja.

“Što vi tražite od onoga što konzumirate? Mi želimo upravo takvo pivo. Važno nam je što pijemo i stoga smo krenuli na ovo zanimljivo putovanje”, poručuju braća Marijan i Zvonimir Pandžić. Njihov craft ugodnog mirisa, blage gorčine i iznimne pitkosti najprije je su na tržište došli kao blond ale i brown ale, a njihov prototip Pandžići su skuhali u maminoj garaži. Dobar početak za veliku priču.

Ime Franz pivo došlo je samo od sebe

Pamtljivo je, u korijenu skriva riječ slobodan… A nismo li svi u potrazi za slobodom?! Uz svijetlu i tamnu varijantu danas se u ovoj maloj pivovari u Pleternici kuhaju golden ale Jozef i moćno zimsko pivo Krampusaner, baš kao stvoreno za ovo doba godine. U kafićima na području Požeško-slavonske županije možete kušati i njihov odlično prihvaćen lager, simboličnog imena Bećar.

U Požeško-slavonskoj županiji, poznatoj vinskoj destinaciji u kojoj će vas ponuditi u svijetu nagrađenim vrhunskim graševinama, događa se i prava mala craft revolucija. I to ne samo piva! Craft gin, craft sirevi pa čak i craft kruh… Ima li ljepše pozivnice za posjet Zlatnoj Slavoniji već ove zime?! Više o craft pivu doznajte na stranicama Wikipedije, a ako želite dođi u posjet, informirajte se na mrežnim stranicama Turističke zajednice na adresi visitslavonia.hr.

Tagged