craft pivo zlatna slavonija | 2022.

Pivo iz Zlatne Slavonije | Dolazi nam craft revolucija iz Pakraca i Pleternice

Ječmeni slad, hmelj, voda i kvasac – to je sve što nam treba za odlično pivo. Iako zvuči jednostavno, svaki proizvođač ima svoj tajni recept koji čini razliku… A u Požeško-slavonskoj županiji kuha se nešto posebno. I to već neko vrijeme. Jeste li probali odlična craft piva iz Pakraca i Pleternice koja savršeno idu uz kulen, kulenovu seku, slavonske kobasice i čvarke? To ćete otkriti posjetite li Slavonicu u Pakracu i Franz u Pleternici, dvije sjajne craft pivovare u Zlatnoj Slavoniji. U njihovim proizvodima uživa sve više ljubitelja piva, pa kad ste na proputovanju ovim dijelom Hrvatske svratite i vi.

Svoje prvo pivo – amber aleMarko Barčan je skuhao prije četiri godine u loncu od 50 litara i darovao ga ocu za rođendan. Sve ostalo je povijest. Ovo pivo dobilo je ime Grof, a Grof je uskoro dobio Groficu, ugodan american pale ale. Plemićka priča vrhunskog okusa zaokružena je dominantnom Caricom, intrigantnom indian pale aleom. A imena za prva dva piva nisu se tražila dugo.

Ona su inspirirana grofovskom obitelji Janković koja je obilježila bogatu povijesti Lipika i Pakraca. A tako se i s Caricom, koja nosi ime po Mariji Tereziji, nastavilo u istom stilu. Živi slobodno, pij kao grof! slogan je ove male obiteljske pivovare. Danas je Slavonica sastavni dio pakračkog itinerera, mjesto koje morate posjetiti kad ste u gradu podno Psunja.

Ime Franz pivo došlo je samo od sebe

Pamtljivo je, u korijenu skriva riječ slobodan… A nismo li svi u potrazi za slobodom?! Uz svijetlu i tamnu varijantu danas se u ovoj maloj pivovari u Pleternici kuhaju golden ale Jozef i moćno zimsko pivo Krampusaner, baš kao stvoreno za ovo doba godine. U kafićima na području Požeško-slavonske županije možete kušati i njihov odlično prihvaćen lager, simboličnog imena Bećar.

“Što vi tražite od onoga što konzumirate? Mi želimo upravo takvo pivo. Važno nam je što pijemo i stoga smo krenuli na ovo zanimljivo putovanje”, poručuju braća Marijan i Zvonimir Pandžić. Njihov craft ugodnog mirisa, blage gorčine i iznimne pitkosti najprije je su na tržište došli kao blond ale i brown ale, a njihov prototip Pandžići su skuhali u maminoj garaži. Dobar početak za veliku priču.

U Požeško-slavonskoj županiji, poznatoj vinskoj destinaciji u kojoj će vas ponuditi u svijetu nagrađenim vrhunskim graševinama, događa se i prava mala craft revolucija. I to ne samo piva! Craft gin, craft sirevi pa čak i craft kruh… Ima li ljepše pozivnice za posjet Zlatnoj Slavoniji već ove zime?! Više o craft pivu doznajte na stranicama Wikipedije, a ako želite dođi u posjet, informirajte se na mrežnim stranicama Turističke zajednice na adresi visitslavonia.hr.

Tagged