ki no bi - takenoko zagreb - 2022. - foto: bojan zibar

KI NO BI ili ljepota godišnjih doba kao tema japanske večeri u restoranu Takenoko

Vrhunski specijaliteti i čaša autentičnog japanskog gina razlozi su zbog kojih se u zagrebačkom restoranu Takenoko tražio stol više… Naime, japanska kultura i način života odražavaju se i u vrlo specifičnoj i prepoznatljivoj japanskoj kuhinji. Uravnoteženi i jednostavni, a bogati okusom i mirisom, japanski specijaliteti omiljen su izbor mnogih od nas. Zagrebački restoran Takenoko prepoznatljivo je odredište ljubitelja japanske kuhinje, a prethodna večer protekla je u znaku japanske riječi KI NO BI, koja se u hrvatskom jeziku može prevesti kao “ljepota godišnjih doba”.


Japanci cijene preobrazbu koju priroda proživljava izmjenom godišnjih doba, a posebice se vesele proljeću kada procvjeta sakura. Upravo je buđenje prirode poslužilo kao inspiracija i povod za ugodnu večer u Takenoku, uz široku lepezu vrhunski spravljenih japanskih specijaliteta te autentičan japanski gin.

Za KI NO BI večer u Takenoku osmišljen je specijalni jelovnik

Tu je bio slijed hladnih i toplih predjela, glavna jela i desert te gin podrijetlom iz Japana, kao poseban touch. Od šarolike ponude hladnih predjela ljubitelji japanske gastronomije mogli su uživati u ljutim ili blažim varijantama. Ljutu priču pišu Takenoko tartar i Takenoko ceviche. Takenoko tartar spravljen je od lososa, brancina i jakobovih kapica, a za spicy efekt zadužena je aji amarilo papričica. Takenoko ceviche čine brancin i jakobove kapice te krekeri od sipe, uz panca chili za dozu ljutine.

Poslužen je i klasik bez kojeg je japanska večera nezamisliva – njegovo veličanstvo sushi. Topla predjela nisu kaskala za hladnim, a izbor je bio sačinjen od kozica u tempuri, spring rolica i tune kakuni, koja se ističe zanmljivim spojem marinirane tune, manga, mladog šinata i wasabi umaka. Ponudom glavnih jela Takenoko je mislio kako na ljubitelje mesa, tako i na ljubitelje ribe. Prva kategorija mogla je uživati u pačjem confitu – pečenom batku zabatku na kremi od celera i demiglacu od patke i naranče ili u jelu pod nazivom tori teriyaki – robata, pečenoj piletini sa sezamom, mladim lukom i teriyaki umakom.

Takenoko je gastronomski doživljaj KO NO BI upotpunio japanskim ginom

To je suhim gin osmišljen u Kyotu, a pripravljen je od jedanaest pažljivo odabranih biljaka podijeljenih u šest različitih kategorija ili elemenata. To su baza, citrusi, čaj, začinsko bilje, cvijetne i voćne arome te biljne arome. Svaki od navedenih šest elemenata macerira se u rižinoj rakiji prije nego što se odvojeno destilira.

A nakon slanih jela, red je došao i na deserte. Na jelovniku su se našli goma no pafe, pjenica od sezama sa sladoledom od zelenog čaja, zatim čokoladni ganache te mochi, japanski sladoled tri okusa. Ugodan i elegantan ambijent, vrhunska hrana i autentičan gin KI NO BI, privukli su mnoge zaljubljenike japanske gastronomije u Takenoko. Tu su bili Ana Rucner, Karla Zelić, Paula Sikirić, Lorin Nukić, Donna Lugonja Petković, Matea Miljan Rafaj i Ivana Pirizović. Više o zagrebačkom japanskom restoranu Takenoko doznajte na mrežnim stranicama na adresi takenoko.hr.

Tagged