jamaica blue mountain kava - julius meinl - 2021.

Kava Jamaica Blue Mountain – limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave

Tri zagrebačka caffe bara četiri će dana po promotivnim cijenama posluživati jednu od najskupljih kava na svijetu. Tako ćete moći probati “Jamaica Blue Mountain” kavu, luksuzno limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave.

Jeste li znali da je kava koju pije James Bond upravo Jamaica Blue Mountain kava? Ian Fleming, tvorac najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, scenarije za ovaj filmski hit pisao je u svojem utočištu na Jamajci, ispijajući Jamaica Blue Mountain kavu. Tako je ova, jedna od najposebnijih i najskupljih kava na svijetu, postala kava koju pije najpoznatiji tajni agent.

Iznimnu aromu šampanjaca među kavama, limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave, kavu Jamaica Blue Mountain, od 11. do 14. studenoga 2021. godine moći ćete kušati po promotivnim cijenama na čak tri zagrebačke lokacije. To su caffe bar Franz u Ulici Gjure Čanića 14, u caffe baru Muzeja prekinutih veza u Ćirilometodskoj ulici 2 i caffe baru Botaničar na Trgu Marka Marulića 6.

Single Origin kava dolazi s Clifton Mount Estate, jedne od najstarijih plantaža kave na Jamajci

Ta plantaža je poznata po proizvodnji Jamaica Blue Mountain kave najfinije kvalitete na nadmorskoj visini od 1300 metara. Tropska klima u kombinaciji s kišom i nižim temperaturama na visinama, omogućuje da zrna kave znatno sporije rastu. Od cvjetanja do berbe treba čak 10 mjeseci. Šećeri u kavi polako sazrijevaju, što rezultira specifičnom aromom kave bez gorčine. Ona je nježnog kiselkastog okusa, kremaste strukture i glatkog završetka. Slatka poput karamele, oduševit će vas okusima koji se prožimaju – sočnoj i živahnoj kiselosti limuna, primjesom pistacije, crnog čaja i dugotrajnog povratnog okusa karamelizirane kore naranče.

Osim toga, riječ je o jedinoj kavi koja se umjesto u vreće pakira u drvene kutije. Također, ima i certifikat Rainforest Alliance, organizacije koja kontrolira uzgoj i proizvodnju tropskih proizvoda. Za dobivanje ovog certifikata moraju biti ispunjeni brojni ekološki i socijalni standardi. Primjerice, radnici moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad, a na plantažama ne smiju raditi djeca.

Priča o Jamaica Blue Mountain kavi počela je 1728. godine

Tada je tadašnji guverner Jamajke Nicholas Lawes, donio više mladih stabala 100% arabike i sjeme iz Martiniquea. Prve sjemenke posađene su na Blue Mountainu, gdje se na malim obiteljskim plantažama i danas proizvodi. A ekskluzivnost ove kave upravo je u ograničenoj proizvodnji.

A kad znamo da čak 80% ukupnog uroda odlazi u Japan jer i japanski car Naruhito pije samo Jamaica Blue Mountain kavu, onda je jasno kako je Zagreb dobio priliku koja se ne propušta. Samo četiri dana i tri adrese – ovo je jedinstvena prilika da u uživate u iznimnom okusu Jamaica Blue Mountain kave! Više o ovoj vrsti kave doznajte na Wikipediji.

Tagged