en primeur 2024

En Primeur 2024 | Sjajna atmosfera obilježila je vinski ponedjeljak u glavnom gradu Hrvatske

Da su istarske malvazije omiljeno vino među vinskim znalcima i vinoljupcima potvrdilo je 12. izdanje vinske manifestacije En primeur koje se tradicionalno uoči Valentinova održalo u zagrebačkom hotelu Esplanade. Tom prigodom u Zagreb su stigla čak 63 vinara iz Istre, a njima se, kao i svake godine, pridružilo nekoliko kolega s Kvarnera, proizvođača žlahtine. Uoči premijernog kušanja, putem prijavnog linka u udrugu Vinistra – koja prije 13 godina prva u Hrvatsku dovela ovaj tip manifestacije – stiglo je više od 600 prijava građana i vinskih profesionalaca u želji da kušaju berbu koja je najvećim dijelom još u bačvama.

Sjajna atmosfera obilježila je vinski ponedjeljak u glavnom gradu, sommelieri, vlasnici ugostiteljskih objekata, hotelijeri, vinski kritičari i novinari razmjenjivali su dojmove o mladim vinima, a sve je počelo tradicionalnim masterclassom Malvazija s pet terroira Istre. A ovaj vinski masterclass je vodio već uigrani tim. Oni su Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč Veleučilišta u Rijeci i Emil Perdec, sommelier i predstavnik Plave Lagune.

“Prošla je, 2023. godina, meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta. A imali smo i dugotrajno kišno razdoblje, posebno sredinom i krajem ljeta. No, od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina. To je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine”, rekao je Kristijan Damijanić.

Malvazija je u “odličnoj formi” došla na En Primeur 2024

Ti vremenski uvjeti rezultirali su ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela. Također, grožđe je imalo izraženu aromatiku i naglašene sortne karakteristike, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina.

“Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. A one su odabrane između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, a sjeverozapadne Cattunar. Sa sjevera su došli Bastian i Prelac, iz centralne Istre Fakin, a iz istočne Fuhtar. Dodat ću da se globalno zatopljenje odrazilo i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozrijeti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra. Vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati“, poručio je Emil Perdec.

A ove se godine na 12. manifestaciji En Primeur vina kušala iz čaša za malvaziju istarsku. osmišljenih i proizvedenih prije 11 godina u tvrtci Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika poznate tvrtke Miva, ovogodišnjeg Vinistrinog partera za čaše.

Rezervirajte vikend od 10. do 12. svibnja 2024. godine za Vinistru

“Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja 2024. godine održava u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre. A dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

“Bez obzira na iznimno zahtjevnu godinu, vina su vrhunska. To govori o tome da danas u Istri postoji znanje, tehnologija i oprema koja dozvoljava da ovakvu kvalitetu održavamo iz godine u godinu“ , istaknuo je Pinzan, a s njim se složila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.

“Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda. A nakon vlažnog kolovoza došao je i vreli rujan koji je naštetio svim kulturama. Pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna. I hvala vam na tome!”, rekla je Sandra Zokić. Također, ravnateljica je pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te na taj način dodatno opreme vinarije. Dodatne informacije doznajte na mrežnim stranicama Vinistre na adresi vinistra.hr.

VIDEO: Vinstra 2023

Tagged