hrvatska udruga leukemija i limfomi / 2021.

Hrvatska udruga leukemija i limfomi apelira da se opskrba lijekova nastavi

Hrvatska udruga leukemija i limfomi, a prvenstveno njezini članovi, ovih se dana zbog nestašice lijekova nalaze u posebno teškoj situaciji. Sočavanje sa dijagnozom maligne bolesti iznimna je trauma svakom čovjeku pa tako i svakome tko je član Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

Više od četvrt stoljeća ova Udruga radi na tome da olakša oboljelima prihvaćanje zloćudne bolesti krvotvornog sustava. Trudi se educirati ih uz svesrdnu pomoć liječnika i drugih medicinskih zaposlenika. A tu je i da pruži podršku za sve nedoumice, pitanja i patnje koje dolaze s teškom bolesti.

Iznimno je stresna i frustrirajuća situacija za svakog bolesnog čovjeka da nema pristup liječenju. HULL kao udruga koja okuplja i struku i pacijente želi apelirati da je to – nedopustivo. Našim pacijentima postali su nedostupni neki od takozvanih “posebno skupih lijekova”, nužni za njihovo liječenje. Time je direktno ugroženo njihovo zdravlje i život, život ionako pogođen malignim bolestima.

Opskrba lijekovima u Hrvatskoj mora se što prije normalizirati, jer građani ove zemlje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje i to pravo im je danas direktno narušeno. Malignu bolest ne zanima tko je u pravu, a tko u krivu, ona ne pita niti čeka. Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s ovako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji. Uz vjeru i nadu da će nadležni i odgovorni poduzeti sve potrebno i da više nikad nećemo morati suočiti se s ovakvom situacijom.

Dražen Vincek, predsjednik udruge Hrvatska udruga leukemija i limfomi
– o HULL-u doznajte više na mrežnoj adresi hull.hr

Tagged