ilegalno odlagalište otpada I zagreb - lipanj 2022. I udruga ekologija grada

Ekologija grada: Zagreb se guši u smeću, rješenja nam trebaju odmah!

Udruga Ekologija grada upozoravala je na besmislenost i nemogućnost provedbe novog plana rada s otpadom u Zagrebu. Naime, to su govorili još u veljači 2022. godine i kako se sada vidi – bili su u pravu. Sada kada je i službeno odgođen početak provođenja novog sustava prikupljanja i odvoza otpada sa zagrebačkih ulica koji je trebao početi u petak, 1. srpnja, Udruga Ekologija grada objavila je priopćenje.

Apsolutno nikome ne smije biti dopušteno da likuje nad još jednim porazom u sustavu gospodarenja otpadom grada Zagreba, Nažalost, na ovakve poraze smo već polako naviknuti i već ih uvelike osjećamo na kvaliteti života. Na izgledu, ali i okolišu našeg grada kojim bi se dolaskom ljeta trebali širiti neki ugodniji mirisi, a ne mirisi ustajaloga smeća.

Zagrebu treba rješenje problema s otpadom ODMAH!

U veljači smo, zajedno sa još sedam udruga, organizirali dobro posjećenu tribinu u kvartu Jakuševec. Na tribinu su, osim nekoliko stotina stanovnika Novog Zagreba, došli i predstavnici svih političkih opcija u gradu Zagrebu osim – gradonačelnika Tomaševića. Kao govornici, pojavili su se i stručnjaci koji su dali tri različita rješenja za problem otpada u gradu Zagrebu. Rješenja, dakle, postoje, samo ih treba odabrati i provesti.

Zagrebu treba rješenje problema ODMAH. Zagreb treba i zaslužuje Upravu koja će odlučno, ali i razborito donijeti odluku koja se može provesti u Gradu kojim upravlja bez obzira na sve probleme koji se na putu pojave. Bez obzira na “kosture iz ormara”, probleme u opskrbnim lancima, prehlađenim djelatnicima Holdinga i ostalim besmislenim opravdanjima kojih smo se naslušali…

Udruga Ekologija grada smatra se idejama ne može upravljati Gradom

Plan koji se ne provede ostaje samo ideja, a idejama se ne može upravljati metropolom. Naročito ne gospodarenjem otpadom u metropoli koja se doslovno guši u smeću. Svom vlastitom smeću… Gradonačelniče, dosta je skrivanja i opravdavanja za neuspjehe u sustavu gospodarenja otpadom. Jer je to i tema na kojoj ste dobili povjerenje građana Zagreba.

Pokažite to znanje i odlučnost koju ste pokazivali svih ovih godina i recite nama, stanovnicima Zagreba, kako će izgledati grad Zagreb za tri, pet ili deset godina. I što ćemo imati od ovoga smeća s kojim danas ne znamo gdje bismo.

Vrijeme je da se nešto poduzme

Ako ćete izgraditi CGO za koji imate sve pripremljeno – ok, samo recite kad će to biti i učinite to. Ako ćete izgraditi kompostanu – ok, samo recite kad će to biti i učinite i to. Ako ćete izgraditi energanu i spalionicu otpada za koju već imate gotovu studiju utjecaja na okoliš – ok, samo recite kad će to biti i pa učinite i to. Ako ćete zatvoriti Jakuševec kako ste i obećavali – ok, samo recite kad će to biti i učinite to. Vaše ime će biti upisano zlatnim slovima u povijest grada Zagreba.

Vrijeme je da napokon nešto poduzmete i prestanete vrijeđati Zagrepčane praznim obećanjima, a onda se naknadno opravdavati zašto se nije uspjelo… Dobili ste podršku građana kakvu nitko do sad nije imao. Imate sve resurse na raspolaganju kako biste napravili ono što Zagrepčani očekuju i zaslužuju. Molimo Vas, riješite problem!

Udruga Ekologija grada / ekologija-grada.hr

Tagged