koronavirus - misli na druge, cijepi se!

Dio članova Znanstvenog savjeta za koronavirus ograđuje se od izjava Gordana Lauca

Dio članova Znanstvenog savjeta za koronavirus uputio je Vladi Republike Hrvatske otvoreno pismo. Njega je poslalo petero znanstvenika – članova Savjeta, a u njemu se ograđuju od izjava Gordana Lauca, inače člana tog tijela. Otvoreno pismo potpisali su Andreja Ambriović Ristov, Branko Kolarić, Igor Rudan, Nenad Ban i Petra Klepac. Pismo prenosimo u cijelosti, a više o virusu COVID-19 doznajte na stranicama Wikipedije.

“U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom ili tvrdi da postoje okolnosti u kojima se bolje zaraziti. Također, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, a preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi. Ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.


Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima Gordana Lauca o koronavirus pandemiji ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka. Temeljeni su i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije. To je važno kako bi se javnost ispravno informirala te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske.”

Tagged