toons&tunes 2023 | brtonigla - istra - croatia

Toons&Tunes 2023 | Premijerno izdanje festivala glazbe i stripa održavat će se u Brtonigli od 5. do 7. svibnja

Festival “Toons&Tunes 2023” je za svoje premijerno izdanje odabrao nekadašnji mlin i tvornicu tjestenine, a današnju Turističku zajednicu Brtonigle, odnosno predivno zdanje koje se prostire na tri etaže. A ovaj će Festival stripa na tri dana udomiti velikane poput Milana Trenca, strip crtača i ilustratora čiji su radovi krasili stranice NY Timesa, Wall Street Journala, Forbesa i Fortunea. I dodajmo, prema čijoj je slikovnici nastao blockbuster “Noć u muzeju”.

Vidjet ćete i Stevana Subića, jednog od najtraženijih regionalnih crtača. On je svoju slavu stekao crtajući za DC, američku izdavačku kuću, neke od bezvremenskih junaka poput Conana, Tarzana i Sherlocka Holmesa, a trenutno ilustrira ciklus stripova pod nazivom The Riddler: Year One. Naravno, o jednom od najvećih Batmanovih negativaca – Riddleru.

Kolegi iz Srbije pridružuje se Leo von Punkerstein s posebnim izdanjem serijala Le Dernier Dragon (Posljednji Zmaj). Točnije, predstavit će se epizoda L’Ordre de Drac (Red Drakova) scenarista Jean Pierre Pecaua. Dodajmo da će domaće snage još zastupati strip kolektivi Farto i Strip Prefiks, kao i Komikaze, najveća platforma nezavisnog stripa. Vrijedi spomenuti da iz Srbije s posebnim izdanjem podcasta stiže Stripovedač.

Pobjegni od užurbane gradske vreve i dođi u Brtoniglu

To je predivan i bajkoviti gradić u sjeverozapadnoj Istri poznat po restoranima s Michelinovim preporukama te po proizvodnji gotovo 50% čuvene istarske malvazije. Hedonistički vikend u Brtonigli poprima novu dimenziju zahvaljujući Toons&Tunes festivalu, novom ambicioznom projektu koji spaja strast prema vinilima i kolekcionarstvu stripa i vinila, a koji će ugostiti neke od najznačajnijih regionalnih umjetnika.

Uz izložbe, panel diskusije o strip izdavaštvu, budućnosti stripa i vinila, radionice na temu stripa i vinila (vinyl basics, sinkronizacija crtića, strip radionice za djecu i odrasle), druženje s crtačima, glazbene razgovore uz Barbića i Matića, dva kata izložbeno prodajnog prostora, posjetitelji će imati prilike pogledati neka od najboljih ostvarenja iz selekcije Animafesta. Radi se o drugom najstarijem festivalu animiranog filma u svijetu te svakako jednom od najznačajnijih u Europi. A on je svoju slavu stekao zahvaljujući cijenjenoj Zagrebačkoj školi animiranog filma.

Ako ste mislili da je to sve, varate se – Toons&Tunes festival donosi još ponešto

U duhu festivala glazbu biraju i vrte na pločama probrani internacionalni znalci. A to su Kool S (Hr), Wandervogel (It), DJ Škripa (Sr), Meniga (Hr), Šajeta (Hr), DJ Dazz (Hr), Birradiski (Si) i Gram Zvuka (Hr), dok vi možete uz pucketanje ploča uživati u craft pivima, vrhunskim istarskim vinima ili kušati delicije popularnog Poluotoka, istarskog food trucka.

Još malo razonode festivalu donosi Mario Kovač svojom Kviznom situacijom, usmjerenom upravo na strip i glazbu. Sigurni smo da nema boljeg plana za vikend od izleta u Brtoniglu na Toons&Tunes festival. Stoga, zaokružite datume od petka do nedjelje, od 5. do 7. svibnja 2023. godine. Vidimo se u društvu umjetnika i glazbenika koji će vas uvesti u hedonizam kakav vam duša treba. I dodajmo, ovaj projekt je sufinanciran od strane Općine Brtonigla Verteneglio, kao i TZ Brtonigla Verteneglio. Više informacija doznajte putem Facebook eventa.

Tagged