fenksta - ogledalo | 2024.

Fenksta, novo-staro lice hip-hop scene, predstavlja prilično osobni singl naziva “Ogledalo”

Fenksta je umaški hip hop glazbenik sa zagrebačkom adresom, a on inspiraciju za svoje tekstove i glazbu crpi iz svakodnevnice i životnih iskustava. I dodajmo, on od svoje osme godine svira klavijature, a glazbeni uzori su mu Eminem i Kool Savas. S obzirom na talent i veliku strast prema glazbi, Fenksta još kao tinejdžer samostalno uči o glazbenoj produkciji i već tada nastaju njegovi prvi beatovi.

Glazbenu karijeru započeo je 2008. godine kao član grupe KUGA. Ozbiljnost prema radu odlučuje zaokružiti glazbenim obrazovanjem, stoga 2012. godine seli u Sjedinjene Američke Države, gdje u virginijskom gradu Alexandria upisuje Northern Virginia Community College i završava smjer Music Recording Technology.

Fenksta se u Hrvatsku vraća 2016. godine te stečena znanja i vještine koristi za suradnju s mnogobrojnim inozemnim izvođačima. Bitno je naglasiti kako je ovaj hip-hoper svojevremeno uvršten u Undaground Choppers 6, gdje zauzima 82. mjesto na ljestvici od 100 najbržih svjetskih repera, s brzinom repanja od čak 13 slogova u sekundi. Rijetkost njegovog talenta prepoznaje i domaća hip hop scena pa ističe svoje sudjelovanje na Rap Campu, a u zadnje tri godine je voditelj svih beatbox evenata u Zagrebu.

Službeni izlazak na domaću hip hop scenu odlučio je okruniti najnovijim singleom “Ogledalo”

A on je prvotno nastao kao pjesma za ovogodišnju Doru. Veliki je obožavatelj Eurovizije te je svjestan kako se uspjeh postiže upravo osobnim temama s kojima se publika može poistovjetiti. Zanimljivost je kako je glazbu za Ogledalo skladao još prije petnaest godina, a čuvao ju je za posebnu prigodu poput ove, gdje se osobno ogolijeva pred brojnom postojećom, ali i budućom publikom.

Tako je on, naravno i autor teksta. A u pisanju refrena pridružila mu se kao gostujuća umjetnica, mlada i perspektivna kolegica Rea Matić. Podsjetimo, ona već dugo vremena nastupa na domaćoj sceni i surađuje s drugim kolegama umjetnicima. Snimka je rađena u Red Records studiju pod producentskom palicom Krune Licitara Macole. A videospot je snimao i uredio Velimir Crljić, zvani Doktor Oga. I dodajmo, Fenksta najavljuje još mnogo kreativnih projekata. Dok oni ne ugledaju svjetlo dana, što ovaj hip-hoper trenutno radi provjerite na njegovom Facebook profilu.

VIDEO: Fenksta – Ogledalo

Tagged