xiaomi su7 | 2023.

Xiaomi SU7 se u tvornici Xiaomi Automobile Super Factory sklapa za samo 76 sekundi!

Xiaomi, kineski tehnološki div do sada poznat prvenstveno po proizvodnji pametnih telefona i sličnih korisnih kućnih gadgeta, već je neko vrijeme prisutna i na tržištu električnih automobila i to prvenstveno sa svojim modelom SU7. A tvrtka je sada objavila i jedan zanimljiv podatak. Naime, Xiaomi svoj model električnog auta SU7 može proizvesti za samo 76 sekundi!

Ovaj model električnog automobila proizvodi se u tvornici Xiaomi Automobile Super Factory koja se nalazi u Pekingu. A ona zapošljava samo 20 ljudi koji su zaduženi za kontrolu više od 700 industrijskih robota. No, ti roboti mogu proizvesti čak 40 automobila svakih sat vremena, kako tvrdi Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Xiaomija. Točnije, svakih 90 sekundi sa proizvodne trake siđe po jedan SU7. Ali kada tvornica koja ima šest osnovnih radionica radi u punom kapacitetu, Xiaomi SU7 se kompletira svakih 76 sekundi.

Ovaj visok tempo proizvodnje rezultat je potpuno automatizirane proizvodne linije u koju je uključeno više naprednih pametnih tehnika. Tako više od 700 industrijskih robota koji rade u spomenutoj tvornici obavljaju razne zadatke, poput instalacija, inspekcija i transporta. I dodajmo, u tvornici je instalirano osam robotskih ruku po radnoj stanici, odnosno po četiri sa svake strane automobila.

Robotske ruke programirane su za ugradnju karoserijskih dijelova na za to predviđene pozicije

Također, roboti postavljaju i prednje i zadnje vjetrobransko staklo te panoramski krov. A tako je od trenutka preuzimanja dijelova do postavljanja na karoseriju automobila potrebno manje od 30 sekundi za taj zahvat. Napomenimo da je to dvostruko brže od dosadašnje prakse ove tvrtke. Uz to, Xiaomi tvrdi da je ova njihova robotska strategija do tri puta efikasnija od korištenja samo ljudskih operatera. Tvrtka je implementirala pametni sustav i u lakirnicu. Tako je zahvaljujući fleksibilnoj tehnici sortiranja boja i upotrebi robota vrijeme lakiranja skraćeno za 25 posto.

Xiaomi trenutno ima 59 prodajnih mjesta u 29 kineskih gradova. No, u plan tvrtke je do kraja 2024. godine proširiti tu mrežu na čak 211 lokacija u 39 gradova. Dodajmo da je trenutni kapacitet tvornice proizvodnja do 150.000 automobila godišnje, ali Xiaomi do kraja 2025. godine planira proširiti kapacitete i proizvoditi do 300.000 modela električnih automobila SU7. Više o ovom zanimljivom električnom automobilu doznajte na Wikipediji. A kako izgleda proizvodnja modela SU7 koji na kineskom tržištu košta 27.500 eura pogledajte u video prilogu.

VIDEO: Producing one SU7 every 76 seconds | Xiaomi Automobile Super Factory

Tagged