rimac nevera | ultimate supercar | national geographic | 2023.

Rimac Nevera, hrvatski električni superautomobil, predstavljen u serijalu “Ultimate Supercar” kojeg potpisuje National Geographic

National Geographic je u sklopu svog popularnog serijala “Ultimate Supercar” napravio je prilog hrvatskom električnom hiperautomobilu Nevera, ali i o tvrtci koja ga je napravila – Rimac Automobili. Podsjetimo, riječ je o emisiji National Geographica koja gledateljima otkriva tajne super sportskih automobila. Ali, ona omogućuje i da od samih proizvođača saznaju kako nastaju najmoćnije cestovne jurilice današnjice…


Tako su u drugoj sezoni emisije Ultimate Supercar obuhvaćeni superautomobili poput McLaren Arture, Honde NSX te Lotus Evije. A druga epizoda serijala posvećena je upravo Rimac Automobilima i govori o tome kako jee nastala Rimac Nevera. Ukratko, Nevera je električnog hiperautomobila za koje je National Geographic istaknuo da može promijeniti budućnost auto-moto industrije… U emisiji je predstavljen sam početak kompanije, odnosno trenutak kada je Mate Rimac, CEO i osnivač ove tvrtke, tada nepoznati mladić iz Hrvatske, dobio ideju da stvori električni sportski automobil. Kako su naveli naratori iz National Geographica, “stvaranje globalnih kompanija iz garaže je poprilično normalna pojava za Silicijsku dolinu, ali ne i za malenu zemlju poput Hrvatske“.

“Kada sam tek osnovao tvrtku bio sam samo mladić u dvadesetima. Tada sam u garaži i bez ikakvog iskustva u auto industriji, odlučio iskoristiti potencijal električne energije. I tako sam stvorio moćan auto. Razina na kojoj smo danas i silan know how koji smo stekli pravo su čudo. Iako, imam osjećaj da smo tek sada napravili temelje da krenemo stvarati nešto veliko“, rekao je Mate Rimac u emisiji Ultimate Supercar.

U emisiji Ultimate supercar doznali smo kako je nastala Rimac Nevera, ali i kako to da je ova tvrtka ostala u Hrvatskoj

Reportaža prati put cijelu tvrtke Rimac Automobili. I to od Rimčevih prvih dana utrkivanja pa do razvoja modela Concept_One. Također, ona donosi nikad izrečene detalje o prvim godinama poslovanja. U emisiji je Mate Rimac također otkrio da je još 2011. godine jedan od investitora uvjetovao da se, u zamjenu za ulaganje, proizvodnja preseli na Bliski istok. No, on je htio ostati u Hrvatskoj kako bi dokazao da je i u jednoj maloj zemlji moguće stvoriti uspješan posao u auto industriji.

U serijalu je detaljno objašnjen proces kako se izrađuje Rimac Nevera u pogonima u Svetoj Nedjelji i na Jankomiru. Naime, svaki se dio proizvodi i ugrađuje ručno. Adriano Mudri, direktor dizajna za Neveru, istaknuo je u emisiji kako nisu morali samo dizajnirati automobil, nego i njegove komponente, tako da su prilikom proizvodnje počeli s praznim papirom.

“Kada smo tek počeli svi su govorili da je nemoguće i da naš plan ne možemo ostvariti. Prvi nacrti za Neveru bili su jednostavni. No, radili smo na tone i tone skica i crteža kako bi došli do jedinstvenih proporcija. A s njima smo stvorili savršenu aerodinamiku i raspodjelu težinu automobila”, rekao je Mudri i dodao da je Rimac Nevera jedinstvena po jednom dizajnerskom rješenju. Naime, njezina kabina se nalazi na sredini, dok je kod drugih hiperautomobila, u pravilu, smještena više prema prednjem dijelu.

Ovaj hiperautomobil doista okreće novu stranicu u eri električnih automobila

A za to je ponajviše zaslužan pogonski sustav i posebno dizajniran oblik baterije. Dodajmo da je ona toliko snažna da u sebi sadrži 120 kWh. A to je dovoljno električne energije za dnevne potrebe čak četiri prosječna kućanstva u SAD-u. Također, u emisiji je istaknut i povijesni trenutak kada je Rimac Grupa preuzela Bugatti, čuvenu kompaniju poznatu po superluksuznim jurilicama, a kasnije nazvanu Bugatti-Rimac. Nagrađivani novinar Jason Cammisa kazao je kako je to bilo najveće iznenađenje u auto-moto industriji u posljednjih 20 godina. Ali, dodao je i da je “preuzimanje označilo novu stranicu u eri električnih automobila”.

Honda, Ferrari, Lamborghini i Lotus, svi su oni počeli od jednog čovjeka koji je htio promijeniti industriju i pobijediti ostale. Sve ih je vodila jedna osoba s vizijom, baš kao što je i Mate Rimac imao viziju transformirati svijet super automobila u električni. I u tome je uspio”, naveo je Jason Cammisa u emisiji Vrhunski superauto.

Epizoda o Rimac Automobilima emitirana je sredinom rujna 2023. godine u Hrvatskoj, a potom i u drugim zemljama na National Geographic kanalu te se i dalje reprizira. A taj isječak iz priloga moguće je pogledati na YouTube kanalu National Geographic UK-a. Više o Rimac Neveri doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Lightning to Drift: The Rimac Driving Transformation | Ultimate Supercar | National Geographic UK

Tagged