električni automobili | punionica za električna vozila | 2022.

Električni automobili će do 2030. postati dominantni – u Europi će ih prometovati 60 milijuna

Sve skuplja motorna goriva dodatno će ubrzati elektrifikaciju voznog parka osobnih vozila u Europskoj uniji pa će tako i udio koji čine električni automobili već do 2030. godine činiti više od polovice ukupne prodaje automobila u Europskoj uniji. No, uštedit će se na gorivu, ali s druge strane trebat će se osigurati dodatni kapaciteti električne energije.


Naime, istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth pokazalo je da će za pokretanje procijenjene flote od preko 60 milijuna električnih vozila 2030. godine biti potrebno osigurati preko 180 TWh električne energije.

“Automobilska industrija je usred velike transformacije. S jedne strane imamo pad potražnje za komponentama i vozilima pogonjenim motorima s unutarnjim izgaranjem. No, s druge strane proizvođači komponenti za baterije i električna vozila bilježe sve veći rast potražnje. Najveće prilike sada u ovoj fazi razvoja tržišta vidimo u razvoju tržišta punjenja električnih vozila. U drugoj fazi razvit će se i različite usluge mobilnosti”, rekla je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

2030. godine električni automobili činit će trećinu ukupnog voznog parka osobnih vozila u Europskoj uniji

Time će Europska unija biti globalni lider s više električnih vozila čak i od SAD-a. Procjenjuje se da će do 2030. u SAD-u biti oko 20 milijuna električnih vozila koja će činiti 10-tak posto voznog parka. Također, EU će nadmašiti i Kinu. Procjenjuje se da će do 2030. godine u Kini biti oko 40 milijuna električnih vozila odnosno 15-tak posto voznog parka.

S tako velikim porastom broja električnih vozila, raste i potreba za električnom energijom. Uz to raste i različita ponuda usluga za punjenje tih vozila. Vrijednost tržišta punjenja tih vozila u EU će do 2030. godine premašiti 45 milijardi eura. A za samo 10 godina, do 2040. godine, vrijednost će biti 100 milijardi eura. Pritom će se tržište punjenja razvijati u tri smjera, ovisno o mjestu i očekivanom vremenu punjenja.

Čak 75 posto tog tržišta odnosi se na usluge punjenja vozila kod kuće i na radnom mjestu

Tamo je očekivano vrijeme punjenja preko 150 minuta. Dodajmo da 15 posto čine usluge usputnog punjenja prilikom obavljanja drugih poslova, poput šopinga, posjete restoranima i sl. Na tim mjestima je očekivano vrijeme punjenja između 30 i 150 minuta. A tu su i usluge punjenja na putovanjima koje čine 10% tržišta i gdje je ključno da je vrijeme punjenja ispod 30 minuta.

Daljnji razvoj tržišta ide u smjeru razvoja “mobilnosti kao usluge”, a u Horváthu smatraju da je već sada tržište spremno s obzirom da je čak 20% vlasnika vozila spremno na ustupanje svojih vozila u komercijalne svrhe. Zbog toga konzultantska kuća Horváth procjenjuju da će već do 2035. godine tržište mobilnosti kao usluga u Europskoj uniji dosegnuti 200 milijardi eura. Više informacija o električnim automobilima doznajte na Wikipediji.

VIDEO: This Is EVERY New Electric Car Coming In 2023!!

Tagged